Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / AstraZeneca εμβόλιο ηλικίες: Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών
ΕΛΛΑΔΑ

AstraZeneca εμβόλιο ηλικίες: Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών

AstraZeneca εμβόλιο ηλικίες: Τι ζήτησε η Επιτροπή

Στην έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο ηλιακό όριο, όσον αφορά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι χτες ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών. Ωστόσο η Επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις γυναίκες 30-49 ετών, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να επιλέξουν κάποιο άλλο εμβόλιο.

Η Επιτροπή συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόπους να δώσει “απαντήσεις” στις ανησυχίες των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca και κυρίως στο ζήτημα του να προκύψει σκεπτικισμός σε σημείο είτε να αναβληθούν (όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις) οι εμβολιασμοί είτε να μην κάνουν οι πολίτες τη δεύτερη δόση.  Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αλλά και η πορεία των εμβολιασμών στις ηλικίες 55 και άνω, δεν επιτρέπουν την εξαίρεση κάποιων ηλικιακών ομάδων από συγκεκριμένα εμβόλια. Γι’ αυτό και φαντάζει πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Στα τρία περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της AstraZeneca που καταγράφηκαν στην Κρήτη, άλλες δυο περιπτώσεις ήρθαν χθες (25.05.2021) στο φως. Χθες, επίσης, έγινε γνωστός και ο πρώτος θάνατος που σχετίζεται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μία νεαρή γυναίκα με συμπτώματα θρόμβωσης διακομίστηκε εσπευσμένα με το ΕΚΑΒ, από το νοσοκομείο Μυτιλήνης στην Αθήνα και περίπου 10 ημέρες πριν είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λίγη ώρα νωρίτερα έγινε γνωστός ο θάνατος 63χρονης γυναίκας, επίσης στη Λέσβο, η οποία χαροπάλευε σχεδόν δύο μήνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του “Βοστάνειου” νοσοκομείου Μυτιλήνης. Και εκείνη είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις