Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κρατικές ενισχύσεις: Τον Μάιο στην αγορά εφαρμόζονται ενοίκια τριών ταχυτήτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικές ενισχύσεις: Τον Μάιο στην αγορά εφαρμόζονται ενοίκια τριών ταχυτήτων

Κρατικές ενισχύσεις: Τι γίνεται με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου ενοίκιο αυτόν τον μήνα;

Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου ΜΟΝΟ οι κλειστές επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες ανέβασαν ρολά τον Απρίλιο. Μηδενικά ενοίκια ισχύουν για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Στις επιχειρήσεις με μηδενικά ενοίκια περιλαμβάνονται και τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικές σκηνές και οι παιδότοποι.

Αρθρογραφεί η Φιλοθέη Μακριδάκη, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών, Οικονομικός Σύμβουλος της One Tax

Ποιοι θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου τους και αυτόν τον μήνα;

Η εύνοια αυτή ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας για το ενοίκιο που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους, που σπουδάζει μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Ποιοι θα πρέπει να πληρώνουν από εδώ και στο εξής όλο το ποσό του ενοικίου τους στον ιδιοκτήτη;

Τον Μάιο θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές, αλλά μέχρι και τον Απρίλιο περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληττόμενων και δικαιούνταν κούρεμα ενοικίου κατά 40%. Τέλος, πλέον το 60% μίσθωμα για τους πληττόμενους, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του ενοικίου τους στον ιδιοκτήτη.

 

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Άρχισε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων σχετικά με την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά και έκτακτα μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2021. Στην ενίσχυση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι πολιτιστικοί φορείς. Οι αιτήσεις γίνονται στην ίδια πλατφόρμα που έχουμε υποβάλει και την σειρά των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπου να θυμίσουμε από ένα σημείο και μετά ξεκίνησε μέρος τους να είναι μη επιστρεπτέο. Οι αιτήσεις λοιπόν υποβάλλονται στο «myBusinessSupport»

Ας δούμε πως θα διαμορφωθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση:

  • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους
  • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους
  • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 49 εργαζόμενους

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα λιγότερες από 15 ημέρες η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι στο μισό των χρηματικών ποσό που αναφέρω παραπάνω. Η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, βεβαίως όμως μην ξεχνάμε το σημαντικό στοιχείο , ότι ισχύει η υποχρέωση των δικαιούχων για διατήρηση των θέσεων απασχόλησης στην επιχείρησή τους. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως και 1η Ιουνίου 2021. Καλές υποβολές!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις