Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεσανατολικό – εκεχειρία: Να μην «σπάσει» την ανακωχή η Χαμάς προειδοποιεί ο Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό – εκεχειρία: Να μην «σπάσει» την ανακωχή η Χαμάς προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Μεσανατολικό - εκεχειρία: Αν «σπάσει» την ανακωχή η Χαμάς θα υπάρχει σκληρή απάντηση προειδοποιεί ο Νετανιάχου

Με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τοποθετώντας στο επίκντρο των συζητήσεων, την εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για τη «σταθερή υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα» στη διαμάχη με τη Χαμάς, ενώ απένειμε εύσημα στον Μπλίνκεν για τη στήριξη που παρείχε στη χώρα του στην ανάπτυξη του Iron Dome. Ο ίδιος προειδοποίησε αναφορικά με τη στάση της Χαμάς πως «αν σπάσει την εκεχειρία και μας επιτεθεί, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, λέγοντας «ελπίζω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν και δεν θα επιστρέψουν στην παλιά συμφωνία, η οποία ανοίγει δρόμο στο Ιράν για τη διάθεση πυρηνικών όπλων με διεθνή νομιμοποίηση».

«Το Ισραήλ θα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να πολεμά καθεστώτα που έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής» πρόσθεσε. Ο Νετανιάχου μίλησε και για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα και την οικονομική ανάπτυξη στη Δυτική Όχθη με διεθνή συνεργασία και συμμετοχή, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το αίτημα του Ισραήλ για την επιστροφή σορών Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών που κρατούνται από τη Χαμάς.

 Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν την ανοικοδόμηση της Γάζας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και θα συμμετάσχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στην ανοικοδόμηση της Γάζας και στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στην περιοχή. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μου ζήτησε να έρθω εδώ σήμερα για τέσσερις λόγους», λέει ο Μπλίνκεν. «Να αποδείξει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ, να αρχίσει να εργάζεται για μεγαλύτερη σταθερότητα μετά τις μάχες, να ξεκινήσει την επείγουσα ανθρωπιστική ανοικοδόμηση της Γάζας» και «να συνεχίσουμε να ξαναχτίζουμε τη σχέση μας με την παλαιστινιακή ηγεσία και την Παλαιστινιακή αρχή. «Η Αμερική θα επενδύσει στη Γάζα», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις