Λευκορωσία αεροπειρατεία επιβάτες: Περιγράφουν την εμπειρία τους, δεν ήξεραν τι συμβαίνει

ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία αεροπειρατεία επιβάτες: Περιγράφουν την εμπειρία τους, δεν ήξεραν τι συμβαίνει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δανάη Πάλμου

Λευκορωσία αεροπειρατεία επιβάτες: Μάρτυρες περιγράφουν το τι συνέβη στην πτήση

24.05.2021 | 12:18

Οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair που υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονών, Ρομάν Προτάσεβιτς, περιγράφουν τα όσα έζησαν τις ώρες εκείνες. Τα όσα αναφέρουν για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας του Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι σοκαριστικά. Να υπενθυμίσουμε ότι το αεροπλάνο βρίσκονταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας όταν αναγκάστηκε να κάνει εκτροπή της πορείας του, παρόλο που ήταν πιο κοντά στο Βίλνιους παρά στο Μινσκ. Η επίσημη αιτιολογία ήταν υποτιθέμενη απειλή βόμβας, πράγμα που ήταν απλά μια πρόφαση, προκειμένου να συλλάβουν το Λευκορώσο δημοσιογράφο.

«Είμαστε πολύ κουρασμένοι, δεν λάβαμε καμία πληροφορία, μαθαίναμε τι συμβαίνει μόνο μέσω του διαδικτύου», είπε ένας από τους επιβάτης στο Associated Press. «Ήρθαν πήραν τον δημοσιογράφο εκτός του αεροπλάνου και στην συνέχεια μας έβγαλαν και μας ρωτούσαν όλους», είπε άλλος στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Ένας από τους επιβάτες μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις γιατί δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο με την πρόφαση απειλής για βόμβα. Μάλιστα, στο OPEN ένας ακόμα μάρτυρας σημείωσε ότι δεν ήξεραν τι συμβαίνει, δεν τους ενημέρωσαν για τίποτα, ενώ είδαν και τα μαχητικά αεροσκάφη. Ακόμα, δεν συνέβη κανένα επεισόδιο μέσα στο αεροπλάνο, όπως είχε ειπωθεί, και η σύλληψη έγινε έξω. «Ήταν όλα τέλεια σκηνοθετημένα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Προτάσεβιτς

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς ζει στην Πολωνία από το 2019. Είχε, μάλιστα, ταξιδέψει στην Αθήνα ώστε να καλύψει την συμμετοχή της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανόφσκα, στο Φόρουμ των Δελφών. Η πτήση προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο του Μινσκ, ενώ ο Λουκασένσκο έστειλε και ένα μαχητικό της πολεμικής αεροπορίας τύπου Mig-29.

Ο Προτάσεβιτς κατηγορείται για τρομοκρατία και υποκίνηση ταραχών, καθώς τα Μίντια στα οποία εργαζόταν, αποτελούσαν βασικά μέσα μετάδοσης των διαδηλώσεων πολιτών κατά του προέδρου του Λουκασένκο, που διαμαρτύρονταν για νοθεία στις εκλογές του 2020. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η χώρα σείστηκε από ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο.

Exit mobile version