Κίνα – σεισμός: Τρεις νεκροί και 27 τραυματίες στην Γιουνάν

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα – σεισμός: Τρεις νεκροί και 27 τραυματίες στην Γιουνάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριάννα Κουτέλα

Κίνα - σεισμός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη Νταλί - Χιλιάδες εκκένωσαν τα σπίτια τους

22.05.2021 | 11:32

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή (21/5) την επαρχία Γιουνάν της νοτιοδυτικής Κίνας, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό 27 ακόμη, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τον σεισμό, εστιακού βάθους 8χλμ ακολούθησαν μετασεισμοί, μετέδωσε το CCTV. Επικαλούμενο τις αρχές μετέδωσε πως κατέρρευσαν τμήματα δρόμων και κατολισθήσεις διέκοψαν τη λειτουργία σε ορισμένες γραμμές συγκοινωνιών, αλλά η ηλεκτροδότηση, τα τηλέφωνα και το διαδίκτυο λειτουργούν.

Ακολούθησαν μετασεισμοί – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη Νταλί

Σε ένα tweet, το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times ανέφερε ότι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν επιχειρήσεις διάσωσης στο Νταλί, μια πόλη 134.000 ανθρώπων στην επαρχία Γιουνάν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 24 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Στη συνέχεια, ένας σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών έπληξε επίσης την επαρχία Τσινγκάι στη δυτική Κίνα το Σάββατο, ανέφερε το CCTV. Το επίκεντρο του νέου σεισμού στην επαρχία Τσινγκάι βρίσκεται σχεδόν 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Σινίνγκ. Η κινεζική αυτή επαρχία βρίσκεται στο θιβετιανό υψίπεδο.

Χιλιάδες εκκένωσαν τα σπίτια τους

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους από τους 100.000 που ζουν σε αγροτικές κοινότητες σε αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Ορισμένα κτήρια κατέρρευσαν και άλλα υπέστησαν ζημιές.«Η κατάσταση παρακολουθείται στενά και γίνονται έλεγχοι”, τόνισαν. Το Κέντρο Σεισμικών Δικτύων της Κίνας συνέστησε στους πολίτες να “μείνουν μακριά από κτήρια» σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Weibo.

Η Κίνα πλήττεται τακτικά από σεισμούς, κυρίως στα δυτικά και τα νοτιοδυτικά. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι ένας πολύ ισχυρός σεισμός 7,9 βαθμών άφησε πίσω του 87.000 νεκρούς ή αγνοούμενους το 2008 στην επαρχία Σιτσουάν, ενώ το 2003 άλλος σεισμός 6,8 βαθμών σκότωσε 268 ανθρώπους στη Σιντζιάνγκ, προκαλώντας επίσης σημαντικές υλικές ζημιές. Ακόμη, πριν από μια δεκαετία, το 2010, σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών στο Τσινγκάι άφησε πίσω της 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Ετικέτες
Exit mobile version