Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

08

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σακελλαροπούλου – Κέρκυρα: Τιμάμε τα 157 χρόνια από την ενσωμάτωση των Επτανήσων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαροπούλου – Κέρκυρα: Τιμάμε τα 157 χρόνια από την ενσωμάτωση των Επτανήσων

Η ΠτΔ ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Στην Κέρκυρα βρίσκεται από χθες Τετάρτη (20/5), λόγω της ιστορικής επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου. Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στο νησί, παρέστη στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Γιορτάζουμε σήμερα την ενσωμάτωση των Επτανήσων στον εθνικό κορμό, την πρώτη επέκταση της Ελλάδας από το 1832 που συγκροτήθηκε σε ανεξάρτητο κράτος. Τιμάμε το λαμπρό πρωινό της 21ης Μαΐου 1864, όταν οι βρετανικές φρουρές αντικαταστάθηκαν από ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, η γαλανόλευκη σημαία υψώθηκε στο φρούριο της Κέρκυρας και ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, ως πληρεξούσιος του βασιλέα Γεωργίου του Α’, παρέλαβε επίσημα τα Επτάνησα από τον Άγγλο αρμοστή Ερρίκο Στορξ».

«Μια στιγμή εθνικής αγαλλίασης»

Μια στιγμή εθνικής αγαλλίασης, που χάρισε στα Επτάνησα την πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα και στη χώρα μας ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με μακραίωνη ιστορία, υψηλό επίπεδο πολιτισμού και φλογερό, δημοκρατικό ήθος», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Νωρίτερα, εκτός από τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, παρέστη και στον πανηγυρικό της ημέρας που έλαβε χώρα στο κτήριο της Ιονίου Βουλής. Εκεί, εκφώνησε λόγο ο δρ. Ιστορίας – πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Δημήτριος Μεταλληνός, με θέμα «Από το 1821 στο 1864».

Επίτιμη Δημότης

Μετά την κατάθεση στεφάνου από την Προέδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο της Ένωσης της Επτανήσου, ακολούθησε ειδική τελετή ανακήρυξης της Προέδρου της Δημοκρατίας ως Επίτιμη Δημότη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων. Ακολούθως η Πρόεδρος, επισκέφθηκε την Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, όπου εκτίθεται για πρώτη φορά στην ιστορία το πρωτότυπο χειρόγραφο της Β΄ Έκδοσης της μελοποίησης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου.

Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο νησί ήταν o Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Χρήστος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις