Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΟΑΕΔ – πρόγραμμα για ανέργους: Κλείνει λόγω αυξημένης ζήτησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ – πρόγραμμα για ανέργους: Κλείνει λόγω αυξημένης ζήτησης

ΟΑΕΔ - πρόγραμμα για ανέργους: Η ανακοίνωση που έκανε

Σταματούν οι υποβολές αιτήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, από την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021. Ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να φρενάρει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις Περιφέρειες Αττικής και νοτίου Αιγαίου. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα, διάρκειας 12 μηνών, ενεργοποιήθηκε στις 7 Μαΐου και η επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους ανέρχεται στα 450 ευρώ μηνιαία για την πρόσληψη ανέργων και 550 ευρώ για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων (άνω των 12 μηνών).

Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω Περιφέρειες και ωφελούμενοι είναι άνεργοι, ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις κενές θέσεις, προσδιορίζοντας την ειδικότητα και το επιθυμητό εκπαιδευτικό επίπεδο. Στη συνέχεια, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ υποδεικνύουν στην επιχείρηση τους κατάλληλους υποψηφίους, σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης και κατόπιν η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΟΑΕΔ.

Δύο νέα προγράμματα

Δύο νέα προγράμματα για 15.000 νέες θέσεις εργασίας συνολικά, πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο των νέων δράσεων καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, αφορά:

-πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 νέους ανέργους 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προυπολογισμού 65 εκ. ευρω. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση 558€ απευθείας στους ωφελούμενους, καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Στόχος είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και η αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού, το λεγόμενο brain drain.
-πρόγραμμα 5.000 θέσεων για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, διάρκειας ενός έτους και συνολικού προυπολογισμού 32 εκ. ευρώ. Το ύψος της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και εισφορών θα κυμανθεί από 466€ για τους κοινούς ανέργους έως και 699€ για τους μακροχρόνια ανέργους.

Κόσμος μάσκα

Οι δικαιούχοι

Τα προγράμματα αφορούν επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά το 3μηνο πριν την αίτηση και δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000€ τα προηγούμενα 3 χρόνια (τρέχον και 2 προηγούμενα), ενώ οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ. Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα έχουν απλουστευμένους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής και ταχύτερες διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής.

«Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για την επόμενη μέρα βρίσκεται η νέα γενιά ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με στόχο την επιδότηση της εργασίας για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης», δηλώνει στο imerisia.gr ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης. Και προσθέτει :  «Με οδηγό τα επιτυχημένα προγράμματα που σημείωσαν ρεκόρ προσλήψεων εν μέσω πανδημίας και lockdown, σχεδιάζουμε νέες δράσεις με ισχυρά κίνητρα που θα δώσουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να ενισχύσουν το προσωπικό τους και στους ανέργους να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού και της αγοράς εργασίας μέσα από στοχευμένα και αποτελεσματικά προγράμματα που προωθούν την απασχόληση».

Κόσμος μάσκα

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις