Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο: Περίπου 80.000 άτομα θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο: Περίπου 80.000 άτομα θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία

Οι διοργανωτές εμμένουν στη διεξαγωγή των Αγώνων, ωστόσο υπάρχει συντριπτική δημόσια αντίθεση στην Ιαπωνία, με πολλούς να ζητούν να ακυρωθούν οι αγώνες

Περίπου 80.000 αριθμούν τα άτομα που θα απογειωθούν με προορισμό την Ιαπωνία τον προσεχή Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ίδια της χώρας. Ειδικότερα, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης αναμένονται να μεταβούν στο Τόκιο για το μεγάλο γεγονός. Οι διοργανωτές εμμένουν στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τη συντριπτική δημόσια αντίθεση στην Ιαπωνία, όπου πολλοί ζητούν να ακυρωθούν οι αγώνες. Αυτός είναι περίπου ο μισός αριθμός αφιχθέντων, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, πριν η πανδημία του κορονοϊού οδηγήσει σε αναβολή των Αγώνων.

Η σχετική απόφαση της μείωσης του αριθμού ήρθε μετά από αίτημα των διοργανωτών στις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές και τις αθλητικές ομοσπονδίες να μειώσουν το μέγεθος των αποστολών τους. Ο διευθύνων σύμβουλος του Τόκιο 2020, Τοσίρο Μούτο, είχε πει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα διατηρηθεί κάτω από 90.000 -και θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω- καθώς οι διοργανωτές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθούν να καθησυχάσουν το νευρικό ιαπωνικό κοινό ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια.

Τι ισχύει για τους αθλητές

Οι 11.500 αθλητές που θα αγωνιστούν στο Τόκιο αυτό το καλοκαίρι δεν θα μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξη τους, αλλά θα υποβάλονται καθημερινά σε τεστ για την Covid-19, ενώ θα περιορίζονται στους χώρους διαμονής τους. Χθες, Τετάρτη (20/5) ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι περιμένει περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που θα διαμένουν στο Ολυμπιακό Χωριό να έχουν εμβολιαστεί πριν την έναρξη των Αγώνων στις 23 Ιουλίου.

«Για προφανείς λόγους δεν μπορούμε να δώσουμε στους αθλητές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η πιο σημαντική αρχή είναι ξεκάθαρη: το Ολυμπιακό Xωριό είναι ένα ασφαλές μέρος και οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες θα οργανωθούν με ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Μπαχ σε απευθείας σύνδεση, κατά τη συνάντηση της ΔΟΕ, των διοργανωτών του Τόκιο και άλλων αξιωματούχων. Η άφιξη του Μπαχ στο Τόκιο ορίστηκε για τις 12 Ιουλίου, 11 ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης.

Σημείο καμπής για την πανδημία

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αποτελέσουν σημείο καμπής στην παγκόσμια πανδημία της Covid-19, δήλωσε λίγες ημέρες νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σουηδίας, Πέτερ Ρεϊνέντο, με αφορμή την παρουσίαση των εμφανίσεων της αποστολής. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Σουηδοί έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Τόκιο να παρέχει μια ασφαλή «φούσκα» κι επαρκή τεστ, για να αποφευχθεί η άσκοπη πίεση στο ιαπωνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Νομίζω ότι το Τόκιο 2020 και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχουν κάνει φανταστική δουλειά, προκειμένου να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας και με τον μεγαλύτερο σεβασμό για τις ανησυχίες που έχουν οι Ιάπωνες» δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Νομίζω ότι το Τόκιο 2020 θα μπορούσε να γίνει σημείο καμπής στην παγκόσμια πανδημία, τουλάχιστον αυτός είναι ένας θετικός τρόπος να το σκεφτούμε. Χρειαζόμαστε άλλα πράγματα για να συγκεντρωθούμε και οι Ολυμπιακοί είναι μια τέτοια ευκαιρία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη, συμπλήρωσε: «Η ΔΟΕ και το Τόκιο 2020 έχουν επικεντρωθεί για να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες για τις ομάδες και νομίζω ότι έχουν πετύχει πολύ καλά σε αυτό. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό σήμερα είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα υπάρχουν ήδη για τον ιαπωνικό λαό. Είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε και πρέπει να σεβόμαστε πολύ τις ανησυχίες που έχουν οι Ιάπωνες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις