Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Τι δεν τρώμε πριν το εμβόλιο: Μάθετε για τις τροφές που πρέπει να καταναλώσετε
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τι δεν τρώμε πριν το εμβόλιο: Μάθετε για τις τροφές που πρέπει να καταναλώσετε

Τι δεν τρώμε πριν το εμβόλιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις τροφές που πρέπει να καταναλώσετε

Μέσα σε όλο το «κομφούζιο» με τον εμβολιασμό κατά του covid μας απορρόφησε περισσότερο το διαδικαστικό κομμάτι με τα ραντεβού και τις πλατφόρμες και το σημαντικότερο ζήτημα προσπερνιέται «αθόρυβα». Αυτό δεν είναι άλλο από το ποιες τροφές πρέπει να επιλέγουμε και ποιες να αποφεύγουμε πριν και μετά τον εμβολιασμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γιόρτασαν τον εμβολιασμό τους με ένα κοκτέιλ το ίδιο βράδυ. Αν το άκουγε αυτό κάποιος από τους ειδικούς θα τρελαινόταν! Δεν φταίει όμως κανείς για την έλλειψη ενημέρωσης, καθώς η πανδημική περίοδος είναι πρωτόγνωρη και είναι φύσει αδύνατο να καλυφθούν όλα τα ερωτήματα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί βάση στη διατροφή που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την περίοδο του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και πιθανό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Τα συμπτώματα αυτά, είναι στην πραγματικότητα ένας θετικός προάγγελος, ότι το σώμα μας χτίζει ανοσία ενώ μέσα σε λίγες μέρες πρώτα θα εξασθενίσουν και στην συνέχεια θα εξαφανιστούν εντελώς. Ένας τρόπος για να μειώσουμε αυτές τις παρενέργειες είναι η σωστή διατροφή. Για αρχή να υπενθυμίσουμε ότι συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ εντός 24ώρου από τη χορήγηση του εμβολίου, καθώς και το αυγό ή η σοκολάτα σε περίπτωση ταχείας ανόδου της θερμοκρασίας σας (πυρετός).

 

Δείτε τι προτείνεται να καταναλώσετε από τρόφιμα και ποτά  από το ΚΕΠΝ:

-Τσάι από τζίντζερ για την ναυτία: Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό όταν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα. Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ αφού το έχουμε ξεφλουδίσει. Χρειαζόμαστε περίπου μία φέτα 2.5 εκατοστών για κάθε κούπα. Βράζουμε πρώτα το τζίντζερ με το νερό σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ή δέκα αν θέλουμε έντονη γεύση. Σουρώνουμε και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσουμε περισσότερη οξύτητα. Αν όχι, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέλι η σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup), για να μειώσουμε την έντονη γεύση του τζίντζερ.

Μη νηστέψετε

-Δεν νηστεύουμε ή κάνουμε αποτοξίνωση: Η ανοσία βασίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει ο οργανισμός μας από το εμβόλιο. Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υποστηρίζει ο Δρ. Ρόναλντ Χόφμαν από την Νέα Υόρκη.

-Πολλά υγρά: Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών. Ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

– Σύμμαχός μας η μεσογειακή διατροφή: Ακολουθούμε υγιεινή διατροφή λίγες εβδομάδες πριν από το πρώτο μας ραντεβού. Μια μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η διατροφή δίνει έμφαση σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιή ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λίπη (όπως αυτά στο ελαιόλαδο), ψάρια, πουλερικά, φασόλια και αυγά. Τα γαλακτοκομικά και το κόκκινο κρέας είναι περιορισμένα. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι άτομα άνω των 65 ετών που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο από τους συνομηλίκους που έτρωγαν δύο μερίδες ή λιγότερες.

Πρέπει να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό

-Ακολουθείστε  διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Αυτό σημαίνει ότι για λίγες μέρες μετά το εμβόλιο πρέπει μια διατροφή που θα διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σταθερό. Η έρευνα που επικεντρώνεται στον διαβήτη έχει δείξει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης τείνουν να είναι αντιφλεγμονώδη. Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σε υγιή επίπεδα είναι τα πράσινα λαχανικά, τα περισσότερα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα ψωμί πολλαπλών δημητριακών, φρούτα όπως τα μούρα και τα μήλα, και φυσικά υγιείς άπαχες πρωτεΐνες, αυγά και ξηροί καρποί.

-Κοτόσουπα: Μία κοτόσουπα με πολλά καλά βρασμένα λαχανικά είναι ό,τι πρέπει για την περίσταση. Η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εμβόλιο διαφέρει από, οργανισμό σε οργανισμό. Η ηλικία παίζει ρόλο, όπως και το είδος του εμβολίου. Βασικό ρόλο παίζει το υγιές μικροβίωμα του εντέρου, λέει ο Δρ. Τοντ Μπορν από την Ουάσινγκτον. Ο ίδιος μας προτρέπει μάλιστα να ακολουθήσουμε μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς και «να ξεκινήσουμε δύο εβδομάδες πριν από το εμβόλιο και να συνεχίσουμε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά». «Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες διατροφές ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση», εξήγησε. Και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση  μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικροβίων του εντέρου που υποστηρίζουν την ανοσοαπόκριση.

Η ενυδάτωση είναι το παν

Παράλληλα δηλώνει λάτρης της σούπας, εφόσον συνδράμει στην  ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προτείνει στους ασθενείς του κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μίας γρίπης. Μας ωθεί ακόμη, στο να προσθέσουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο, τριμμένο τζίντζερ, χυμό από μισό λεμόνι, φρέσκο ​​μαϊντανό, καρότο και ζωμό από κοτόπουλο η μανιταριών. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού στο τέλος. Συνοδεύουμε την σούπα μας με ευχάριστη μουσική που μας αναζωογονεί. Τριάντα χρόνια έρευνας έδειξαν ότι το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εμβόλια.  Συνεπώς τρέφουμε και ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας ενώ ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε καλή διάθεση. Έτσι θα δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την ευκαιρία να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο ενώ θα ανακάμψουμε ταχύτερα.

Δείτε τι να κάνετε πριν και μετά τον εμβολιασμό σας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις