Φωτιά Σχίνος: Πώς φαίνεται το πύρινο μέτωπο από το διάστημα

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Σχίνος: Πώς φαίνεται το πύρινο μέτωπο από το διάστημα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαριάννα Κουτέλα

Η φωτιά άφησε πίσω 40.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης

21.05.2021 | 13:17

Πάνω από τη Δυτική Αττική πέρασε ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 το πρωί της Πέμπτης (21/5), καταγράφοντας την καμένη έκταση αλλά και τα ενεργά μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαινόταν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης (19/5).

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Δείτε πώς φαίνεται το πύρινο μέτωπο από το διάστημα:

Κάηκαν περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την πρωινή ενημέρωση, ανέφερε πως η φωτιά άφησε πίσω 40.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν επίσης καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής , στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Άλλα βασικά σημεία από την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά:

  • Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της χώρας
  • Δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες
  • Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα.
  • Παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της ημέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε η φωτιά θα οροθετηθεί ενώ όλες οι δυνάμεις μας και σε κάθε περίπτωση θα μείνουν στο πεδίο έως την πλήρη κατάσβεσή τους
  • Την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά περπάτησε 10 χλμ.
  • Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά.
  • Δεν υπάρχει σύλληψη ή προσαγωγή για τη φωτιά

Από καύση κλαδιών η φωτιά

Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (20/5), η φωτιά στα Γεράνεια Όρη που εξελίχθηκε σε πύρινη λαίλαπα και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην περιοχή, ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης (21/5) από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, τη στιγμή που υπήρχαν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρούσαν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Exit mobile version