Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Έλλειψη σιδήρου – παγάκια: Πώς συνδέονται αυτά τα δύο, η επιστημονική εξήγηση
PLUS

Έλλειψη σιδήρου – παγάκια: Πώς συνδέονται αυτά τα δύο, η επιστημονική εξήγηση

Έλλειψη σιδήρου - παγάκια: Από τι μπορεί να πάσχετε αν μασάτε πάγο

Πολλοί είναι εκείνοι που λατρεύουν να μασάνε παγάκια, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Δεν έχουν καμία απολύτως γεύση και στην ουσία τρως παγωμένο νερό, αντί να το πιείς. Παρόλα αυτά για κάποιους είναι εθιστικό, και μια συνήθεια που δεν μπορούν να κόψουν. Ακόμα και όταν τελειώνει ο καφές ή το ποτό τους, δεν πετάνε το πλαστικό, μέχρι να φάνε και το τελευταίο παγάκι. Για κάποιους, ίσως, να είναι και πιο γευστικά από το ίδιο το ποτό. Υπάρχει, όμως μια επιστημονική εξήγηση, που μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα. Ο ιατρικός όρος της συνήθειας αυτής είναι «pica», και αφορά την κατανάλωση μη τροφών όπως πηλό, χώμα, χαρτί και πάγο.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των «pica», τότε ενδεχομένως έχετε διατροφικές ελλείψεις. Το μάσημα του πάγου ανήκει στην κατηγορία των «pica», που ονομάζεται “παγοφαγία”, και πιθανόν είναι προειδοποίηση για κάποιον που έχει αναιμία. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έλλειψη σιδήρου, κάτι που χρειάζεται το σώμα σου για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο», εξηγεί η γιατρός Melissa Hun. Αν η αιμοσφαιρίνη σου είναι χαμηλή, τότε το αίμα σου δεν μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό ένα από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι το να αισθάνεσαι κουρασμένος ή νωθρός. «Στους ανθρώπους με αναιμία, το να μασάς πάγο αυξάνει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερη ετοιμότητα».

Τι έδειξε έρευνα

Μια έρευνα του 2014 από την δρ. Hun έδειξε ότι το να δίνεις σε ανθρώπους με αναιμία να μασούν πάγο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή τους σε τεστ. Αντίθετα, στους υγιείς ανθρώπους δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά. «Οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν παγάκια, αποδεικνύεται ότι είναι αναιμικοί». Τέλος, μπορεί να συνδέεται με το άγχος και το στρες, με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή αναπτυξιακή διαταραχή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις