Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοιχτά μαγαζιά – Κυριακή: Απεργία από τους εργαζόμενους
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά μαγαζιά – Κυριακή: Απεργία από τους εργαζόμενους

Ανοιχτά μαγαζιά - Κυριακή: Απεργία κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα την προσεχή Κυριακή, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στη λειτουργία του εμπορίου τις Κυριακές, με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) να κηρύσσει νέα απεργία την Κυριακή 23 Μαΐου, και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) να καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την ίδια μέρα, στις 11 το πρωί.

Το ΕΚΑ «συνεχίζει την αγωνιστική του δράση ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Καλούμε τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, ώστε μαζί με τα σωματεία μέλη μας, να μετάσχουμε στην νέα απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το ΕΚΑ, την Κυριακή 23 Μαΐου, προκειμένου να αντιληφθούν κυβέρνηση και εργοδότες ότι η Κυριακή είναι αργία και όλοι πρέπει να την προστατεύσουμε και να την προασπίσουμε», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Οι δηλώσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Κατά την ΟΙΥΕ, «η Κυριακή 23 Μάη είναι άλλη μια Κυριακή που θα βρει τους εμποροϋπάλληλους όλης της χώρας στη δουλειά, καθώς η κυβέρνηση έκανε “δώρο” στις επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ να λειτουργήσουν “κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης” τις Κυριακές 16 και 23 Μάη».

«Η επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων αποτελεί σταθερή επιδίωξη τα τελευταία χρόνια των μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών, η υλοποίηση της οποίας προσέκρουε στην αντίδραση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων. Η επταήμερη λειτουργία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό των εργαζομένων των μικρό- μεσαίων επιχειρήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΙΥΕ και καλεί «τα σωματεία μέλη μας και τα εργατικά κέντρα της χώρας να αντιδράσουν δυναμικά με απεγιακές κινητοποιήσεις και να συνεπικουρήσουν στη μακρόχρονη μάχη που δίνει η ΟΙΥΕ και τα σωματεία μέλη της για την Κυριακή Αργία».

Η σχετική ΚΥΑ

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν την Κυριακή 16 όπως και την και την Κυριακή 23 Μαΐου έδωσε στα καταστήματα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, που ισχύσουν από τις 14 έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 6:00.

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά:

  • τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία , ζαχαροπλαστεία),
  • τα φαρμακεία,
  • τα βενζινάδικα,
  • τα καθαριστήρια,
  • τα pet shop
  • και τα καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων,

Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30 – με εξαίρεση την παράδοση delivery που ισχύει μέχρι τη 1 τη νύχτα και τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Για τα λιανεμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, επίσης επιτρέπεται η λειτουργία τους τις επόμενες δύο Κυριακές. Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις