Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα: Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

PLUS

Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα: Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δανάη Πάλμου

Γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα: Ο λόγος που κάνει εμετό όταν τα καταναλώνει

19.05.2021 | 13:36

Αν έχετε σκύλο ή ακόμα και αν είστε λάτρης των τετράποδων μας φίλων, θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές τρώνε φυτά και χόρτα. Μάλιστα, το κάνουν αρκετά συχνά και φαίνεται να το απολαμβάνουν. Μπορεί να είναι κάτι που σας ανησυχεί, καθώς καμιά φορά τον ανακατεύει και κάνει εμετό, ωστόσο είναι κάτι που δικαιολογείται. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο σκύλος σας είναι φυσιολογικός, και σε καμία περίπτωση δεν είναι χορτοφάγος. Με την παρακάτω εξήγηση, δεν θα αναρωτιέστε πια «γιατί ο σκύλος μου τρώει χόρτα».

Η εξήγηση, όμως, υποστηρίζει ότι τα σύγχρονα σκυλιά δεν είναι υποχρεωτικά σαρκοβόρα, και επιστημονικά κατατάσσονται και στα παμφάγα. Εκτός από κρέας τρώνε φυτά και άλλες τροφές, διαμορφώνοντας έτσι την διατροφή τους. Αυτό οφείλεται στην εξέλιξη και την εξημέρωση, και δεν έχει καμία σχέση με τους προγόνους του. Ακόμα, τα σκυλιά σε άγρια ή ημιάγρια κατάσταση στην Αφρική, Ασία και Αυστραλία συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους φρούτα και φυτά.

Γιατί κάνει εμετό;

Η υφή ή το σχήμα του φυτού “γαργαλάει” το λαιμό του σκύλου σας και τα τοιχώματα του στομάχου με αποτέλεσμα η αίσθηση αυτή να προκαλεί εμετό. Τα σκυλιά δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε φυτά, για αυτό και τα καταπίνουν, όπως τις υπόλοιπες τροφές, χωρίς να τα μασάνε αρκετά. Επιστήμονες και ερευνητές σήμερα πιστεύουν πως ο σκύλος μας μπορεί τρώει φυτά και για πολλούς λόγους.

  • Είναι κάτι κληρονομικό. Οι πρόγονοι τους αφού είχαν φάει κρέας και είχαν ταΐσει τα κουτάβια τους, έτρωγαν χόρτα για να κρύψουν από τα υπόλοιπα ζώα την μυρωδιά του κρέατος και να προστατέψουν τα μικρά τους. Συχνά έτριβαν και το σώμα τους πάνω σε χόρτα
  • Είναι σπάνιο αλλά σε μερικά σκυλιά το να τρώνε φυτά – ειδικά το γκαζόν – είναι ένδειξη OCD (ψυχαναγκαστικό σύνδρομο)
  • Δεν έχει ισορροπημένη διατροφή
  • Τρώνε από βαρεμάρα, όταν δεν αθλούνται αρκετά
  • Τέλος, επειδή απλά τους αρέσει η γεύση και η υφή
Ετικέτες
Exit mobile version