Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν-Ερντογάν: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ τους
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν-Ερντογάν: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ τους

Μπάιντεν-Ερντογάν: Εκρηκτικό το κλίμα μετά την επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του για την έγκριση πώλησης όπλων στο Ισραήλ.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό πάρει την «κάτω βόλτα». Αρχής γενομένης με την αγορά των S 400 από την Τουρκία, το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό με τη Ρωσία, την τουρκική παρεμβατικότητα στη Μέση Ανατολή, την επιχείρηση ανάδειξης του Ερντογάν σε «πατερούλη» των απανταχού Μουσουλμάνων, τα υπονοούμενα για έξωση των Αμερικανών από τη βάση του Ιντσιρλίκ, ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει μεγάλα και μικρότερα επεισόδια τριβής μεταξύ των δύο κρατών. Αυτή τη φορά όμως η Τουρκία πέρασε την κόκκινη γραμμή, αγγίζοντας το ιερό «Γκράαλ», το ιερό δισκοπότηρο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Ισραήλ. Ο Ερντογάν στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς σαφώς και δεν είδε μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά μια ευκαιρία προώθησης της πρωτοκαθεδρίας του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Έτσι δεν δίστασε να επιτεθεί σφοδρά εναντίον του Μπάιντεν για τη στάση του: «Σήμερα είδαμε πως ο κύριος Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ, 850.000 όπλα. Κύριε Μπάιντεν, στη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων σταθήκατε δίπλα στους Αρμένιους. Τώρα στο γεγονός στη Γάζα που προκαλεί τον θάνατο ανθρώπων εσείς γράφετε ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σας. Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό». Το φερέφωνό του, ο Ιμπραήμ Καλίν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: «Το να αναφέρουμε τον Πρόεδρό μας, ο οποίος φέρει την παλαιστινιακή υπόθεση ως ιερό λείψανο, και τον Νετανιάχου, τον δολοφόνο βρεφών, στην ίδια πρόταση, μόνο τους Σιωνιστές κάνει χαρούμενους. Αυτή η ιερή αναλογία δεν είναι πολιτική, αλλά αφορά στο νου και την συνείδηση», έγραψε στο Twitter.

 

«Αντισημητικές δηλώσεις»

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον κατήγγειλε χθες Τρίτη τις δηλώσεις που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και καλώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Τα τεκταινόμενα μάλιστα εγείρουν ερωτήματα για την πραγματοποίηση ακόμα και της προγραμματισμένης συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν τον επόμενο μήνα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μία συνάντηση που αξίζει να θυμίσουμε ότι εξασφάλισε ο Τούρκος πρόεδρος με πολλές πιέσεις..

 

ΑΟΖ Τουρκίας – Παλαιστινίων;

Σε συνέχεια της γραμμής του Ερντογάν, ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τσιχάτ Γιαϊτσί πρότεινε με δημοσίευμά του στην κυβερνητική εφημερίδα Yenic Safak την υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λωρίδας της Γάζας. Ο Γιαϊτσί δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δύο χώρες (Τουρκία και Παλαιστίνη) πρέπει να συνάψουν μία «αμοιβαία επωφελή συμφωνία», αφού «καμία χώρα στη περιοχή της Μεσογείου δεν θα ήταν αντίθετη σε μία τέτοια προοπτική που θα ενίσχυε τη θέση της Παλαιστίνης»! Συνέχισε λέγοντας ότι «υπογράφοντας μία τέτοια συμφωνία, ο παλαιστινιακός λαός θα έπαιρνε υπό τον έλεγχο του πάνω από 10.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλασσίων ζωνών, που θα έστρωνε τον δρόμο να χρησιμοποιήσουν όλους τους θαλάσσιους πόρους». Στην πραγματικότητα, ο απόστρατος ναύαρχος που θεωρείται πατέρας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», επιδιώκει να επαναλάβει την παράνομη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.

Με μια τέτοια συμφωνία αγνοείται η Κύπρος ως ανύπαρκτη, παραβιάζονται οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και βέβαια παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις