Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / AstraZeneca Pfizer εμβόλιο: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός τους είναι ασφαλής
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

AstraZeneca Pfizer εμβόλιο: Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός τους είναι ασφαλής

AstraZeneca Pfizer εμβόλιο: Τι παρατήρησαν οι ερευνητές

Μετά από την αναστάτωση που έχει προκύψει σχετικά με την αξιοπιστία των εμβολίων, και την εμφάνιση θρομβώσεων μετά από χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, πολλοί έχουν ακυρώσει ή αναβάλει τα ραντεβού τους. Η σύγχυση που επικρατεί είναι τεράστια, και στην κοινή γνώμη έχει επικρατήσει το εμβόλιο της Pfizer, σαν πιο ασφαλές και έγκυρο. Έτσι, πολλοί έχουν αναρωτηθεί αν μπορούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, σε περίπτωση που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca. Το ερώτημα αυτό απασχόλησε ερευνητές και νέα έρευνα από την Ισπανία κατέληξε σε ακόμα ένα συμπέρασμα.

Η μελέτη που έγινε για την συνδυαστική χρήση εμβολίων κατά του κορονοϊού διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου της Pfizer σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι ασφαλής και αποτελεσματική, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Η μελέτη Combivacs, που διεξήχθη από το κρατικό Ινστιτούτο Υγείας Carlos III της Ισπανίας, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στην κυκλοφορία του αίματος ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Εμβόλιο pfizer

Ποια συμπτώματα εμφάνισαν

Εν τω μεταξύ, η παρουσία εξουδετερωτικών αντισωμάτων αυξήθηκε κατά επτά φορές μετά τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου Pfizer, ήτοι πολύ περισσότερο από ό,τι παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, όπου τα εξουδετερωτικά αντισώματα διπλασιάστηκαν. Περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18-59 ετών που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca συμμετείχαν στη μελέτη, με περίπου 450 εξ αυτών να λαμβάνουν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer.

Μόνο το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίστηκαν σε πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους και γενική αδιαθεσία, δήλωσε η Δρ Magdalena Campins, από τους επικεφαλής της μελέτης. “Δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά”, πρόσθεσε.

Εμβολιασμός πρώτα με Pfizer και μετά με AstraZeneca

Έτερη μελέτη “mix-and-match” που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε θετικά αποτελέσματα. Τα πρώτα ευρήματα έδειξαν πρόσφατα ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με αρχικά με το εμβόλιο της Pfizer και ακολούθως με το εμβόλιο της AstraZeneca, ή αντίστροφα, ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή ρίγη παρά όταν ελάμβαναν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου. Τα δεδομένα για τις ανοσολογικές αντιδράσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Η Ισπανία ξεκίνησε τη μελέτη ώστε να καθορίσει τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα μετά τον περιορισμό της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Έχει να κάνει με την εμφάνιση θρομβώσεων σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας.  Αυτός ο περιορισμός προκάλεσε εκτεταμένη αβεβαιότητα, καθώς σημαίνει ότι ορισμένα νεότερα άτομα που είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αποκλείστηκαν από τη λήψη της δεύτερης δόσης.

“Τα σημερινά αποτελέσματα υποστηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμού ασθενών που έλαβαν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά η απόφαση δεν εξαρτάται από τους ερευνητές αυτής της μελέτης”, δήλωσε ο Jesus Antonio Frias, διευθυντής κλινικών του Carlos III.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις