Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Τελικός Κυπέλλου: Μια ιστορική ανασκόπηση
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τελικός Κυπέλλου: Μια ιστορική ανασκόπηση

Τελικός Κυπέλλου: Ο θεσμός του Κυπέλλου υπό την ΕΠΟ ξεκίνησε την περίοδο το 1931-1932. Στα πρώτα χρόνια η συμμετοχή ήταν προαιρετική.

Ανέκαθεν ο τελικός του Κυπέλλου ήταν μια γιορτή για το ποδόσφαιρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιο παλιά μάλιστα στην προ κορονοϊού εποχή, η φιέστα άρχιζε πολλές ώρες πριν. Το γήπεδο πριν το «εναρκτήριο λάκτισμα» είχε μετατραπεί σε καλλιτεχνική πίστα, όπου γνωστοί τραγουδιστές διασκέδαζαν τους φιλάθλους με τα τραγούδια τους! Πολλές φορές βλέπαμε και διαφορές άλλες εορταστικές εκδηλώσεις! Αν πάλι δεν μπορούσαν να γίνουν, βλέπαμε ποδοσφαιρικές συναντήσεις με παιδικές ομάδες. Είχε πάντα ένα… ορεκτικό πριν από τον μεγάλο τελικό για τους φιλάθλους που από πολύ νωρίς είχαν κατακλύσει το γήπεδο.

Γιώργος Κοντονής

γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Γεγονός είναι ότι το Κύπελλο Ελλάδος αποτελεί και είναι η δεύτερη σημαντική διοργάνωση στο ποδόσφαιρο μετά τους αγώνες πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Την διοργάνωση του κυπέλλου έχει αναλάβει η ΕΠΟ, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Από το 1931 έχουν διεξαχθεί 78 τελικοί και έχει αναδειχθεί κυπελλούχος στους 77! Πρέπει να υπογραμμίσω πως πριν ιδρυθεί η ΕΠΟ την διοργάνωση του κυπέλλου είχαν αναλάβει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων η σημερινή ΕΟΕ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων ο σημερινός ΣΕΓΑΣ. Οι αγώνες διεξάγονταν με σύστημα «νοκ αουτ». Στους πρώτους τελικούς ο Εθνικός ΓΣ νίκησε με 2-1 τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και η Ακαδημαϊκή ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών κέρδισε με το ίδιο σκορ τον Πανελλήνιο ΓΣ. Όπως διάβασα σε προπολεμική αθλητική εφημερίδα είχαμε δυο διοργανώσεις περί το 1909 και το 1910. Το κύπελλο κατέκτησαν τότε το Γουδή και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος.

Ο θεσμός του Κυπέλλου

Ο θεσμός του Κυπέλλου υπό την ΕΠΟ ξεκίνησε την περίοδο το 1931-1932. Στα πρώτα χρόνια η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Για πολλά χρόνια ως την φάση των 16 τα ζευγάρια προέκυπταν με γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό γινόταν για να αποφεύγονται οι συχνές μετακινήσεις των ομάδων. Το 1980 στα τέλη καθιερώθηκαν οι προκριματικοί όμιλοι. Εδώ οι ομάδες της Α’ Εθνικής τίθενται επικεφαλής στις ομάδες που προκρίνονταν! Να σημειώσω ότι μέχρι και το 1963 – 1964 εάν κάποιος αγώνας παρέμενε ισόπαλος και μετά την παράταση, είχαμε επανάληψη. Εάν και πάλι δεν είχαμε νικητή τότε γινόταν κλήρωση! Αργότερα φθάσαμε στην εκτέλεση πέναλτυ ώστε να ξεκαθαρίζει η κατάσταση μέσα στους αγωνιστικούς χώρους!

Διακοπή αγώνων

Στον τελικό του 1962 αντίπαλοι ήταν οι «αιώνιοι» Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Είχαμε επεισόδια μεταξύ των παικτών, αλλά και των οπαδών. Υπήρχε καχυποψία ότι όλα αυτά ηταν σκόπιμα για να επαναληφθεί ο αγώνας! «Έπεσε» εντωμεταξύ το σκοτάδι το παιχνίδι ήταν στην παράταση (0-0) αλλά δεν τελείωσε ποτε! Έτσι ύστερα από απόφαση της ΓΓΑ υπήρξε διακοπή και το κύπελλο δεν δόθηκε σε καμία ομάδα. Με τον τρόπο αυτόν θέλησε η ΓΓΑ να τιμωρήσει την ΕΠΟ και τις δυο ομάδες.

Το 1964 διεκόπη ο αγώνας Ολυμπιακού Παναθηναϊκού και πάλι (ήταν ημιτελικός) στην παράταση (1-1) επειδή οι φίλαθλοι εισέβαλαν στο γήπεδο. Έτσι ο τελικός δεν έγινε. Αρκετά αργότερα η ΕΠΟ έδωσε το κύπελλο στην ΑΕΚ η οποία είχε περάσει στον τελικό κερδίζοντας τον Πιερικό στα ημιτελικά! Δεν είχαμε τελικό και το 1966. Ο Ολυμπιακός που είχε προκριθεί στον περίμενε να μάθει τον αντίπαλο του που θα έβγαινε από το παιχνίδι ΑΕΚ Καβάλας. Επειδή η Καβάλα δεν συμφωνούσε για το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα τους, η ΕΠΟ την μηδένισε και όρισε τον τελικό για το τέλος Ιουλίου! Όμως ο προπονητής και οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν πάει διακοπές! Ο τελικός δεν έγινε και η ΕΠΟ έδωσε το κύπελλο στα τέλη Σεπτεμβρίου στην ΑΕΚ!!

 

Πολυνίκης και στο Κύπελλο

Η πιο πετυχημένη ομάδα και του θεσμού του κυπέλλου είναι ο Ολυμπιακός. Έχει κατακτήσει 28 φορές το κύπελλο από τις οποίες τις 22 αήττητος! Να προσθέσω πως κατέχει και το ρεκόρ στις συνεχόμενες κατακτήσεις. Το έχει πάρει πέντε σερί φορές και μάλιστα αήττητος! Να πούμε πως έχει κατακτήσει και το κύπελλο του 2020!  Στις κατακτήσεις του κυπέλλου ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 18. Στη συνέχεια η ΑΕΚ με 15 και ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 7. Με δυο κύπελλα βρίσκονται στην ιστορία ο Πανιώνιος και η Λάρισα. Από μια φορά έχουν αναδειχθεί κυπελλούχοι ο Άρης Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο ΟΦΗ, ο Εθνικός Πειραιώς, η Καστοριά, η Δόξα Δράμας, ο Ατρόμητος Αθηνών, ο Πιερικός, ο Αθηναϊκός Βύρωνα, ο Απόλλων Σμύρνης, ο Ιωνικός Νικαίας, ο Αστέρας Τρίπολης και η Ξάνθη.

 

Είκοσι φορές αντίπαλοι

Μέχρι και σήμερα για το κύπελλο ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχει βρεθεί αντίπαλοι είκοσι φορές. Ο Ολυμπιακός πήρε την νίκη 13 φορές και ο ΠΑΟΚ επτά! Μάλιστα τις περισσότερες νίκες (80%) ο Ολυμπιακός τις πήρε μέσα στην Τούμπα!

Σε τελικό αγώνα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν συναντηθεί επτά φορές! Ο Ολυμπιακός πέντε φορές αναδείχθηκε νικητής και κυπελλούχος έναντι δυο του ΠΑΟΚ!

Συγκεκριμένα

  • Το 1950-1951 ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ με 4-0! Με γκολ των Μουράτη, Δαριβα, και Δρόσου που σημείωσε δυο τέρματα.
  • Το 1970-1971 ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ με 3-1. Τα γκολ σημείωσαν ο Αγγελής, ο Γιούτσος και ο Παμπουλής για τον Ολυμπιακό. Το γκολ του ΠΑΟΚ πέτυχε ο Σαράφης.
  • Το 1972-1973 ο Ολυμπιακός νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ με γκολ του Αγγελή.
  • Το 1973-1974 ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 και ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με 4-3 στα πέναλτυ.
  • Το 1980-1981 ο Ολυμπιακός κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 3-1. Τα γκολ για τον Ολυμπιακό σημείωσαν ο Δαμανάκης (αυτογκόλ) ο Ορφανός και ο Κουσουλάκης. Το μοναδικό τέρμα του ΠΑΟΚ πέτυχε ο Δαμανάκης.
  • Το 1991-1992 ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1. Υπήρξε επαναληπτικός τελικός και ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ με 2-0. Τα γκολ ο Λιτόφτσενκο και ο Τσαλουχίδης.
  • Το 2000-2001 ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με 4-2. Τα γκολ πέτυχαν ο Εγκωμίτης, ο Μπορομπόκης, ο Γεωργιάδης και ο Ναλιτζής. Τα τέρματα του Ολυμπιακού πέτυχαν ο Τζορτζεβιτς και ο Χούτος.

Πρώτος και στα νταμπλ

Τα περισσότερα νταμπλ έχει κάνει ο Ολυμπιακός. Έχει πάρει πρωτάθλημα και κύπελλο μαζί την ιδια ποδοσφαιρική περίοδο 18 φορές! Ο Παναθηναϊκός 8, η ΑΕΚ 2 και ο ΠΑΟΚ μια φορά το 2019

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις