Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισραήλ – Παλαιστίνη πόλεμος: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη πώληση βομβών ακριβείας
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Παλαιστίνη πόλεμος: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν τη πώληση βομβών ακριβείας

Ισραήλ - Παλαιστίνη πόλεμος: «Ναι» από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην πώληση όπλων

«Ναι» από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ. Μάλιστα, δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν κοινοβουλευτικές πηγές. Τρεις βοηθοί Αμερικανών κοινοβουλευτικών είπαν ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε επισήμως για την πρόθεση πώλησης των όπλων αυτών στις 5 Μαΐου, όπως γίνεται πάντα πριν από την τελική συμφωνία.

Την πώληση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post. Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Η πώληση τους είναι…υπόθεση ρουτίνας

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι αιματηρές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε ένα σχόλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνίες όπως αυτή που αφορά τα συστήματα JDAM. «Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τη βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης ηρεμίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις