Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ / Επανάσταση 1821: Η πόλη-σύμβολο τιμά την Παλιγγενεσία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Επανάσταση 1821: Η πόλη-σύμβολο τιμά την Παλιγγενεσία

Επανάσταση 1821: Πρόγραμμα των εκδηλώσεων δήμου Τρίπολης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Με την φράση «ΤΡΙΠΟΛΗ – Λίκνο Νίκης και Ελευθερίας για όλη την Ελλάδα», ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης παρουσίασε διαδικτυακά από το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο της πόλης, σε μια σύντομη και περιεκτική ανάλυσή του το σκεπτικό, με το οποίο επελέγησαν οι εκδηλώσεις, τους στόχους και τις φιλοδοξίες του προγράμματος εορτασμού των 200 χρόνων της εθνικής παλιγγενεσίας, με την ελπίδα ότι οι υγειονομικές συνθήκες θα επιτρέψουν την καθολική συμμετοχή των δημοτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων – υποδομές, εκδόσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις και δράσεις για παιδιά– που εκτείνονται σε όλο, σχεδόν, το φάσμα του Πολιτισμού και φιλοδοξούν να αφήσουν ισχυρό ίχνος όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον της πόλης.

Ο Κώστας Τζιούμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει δυνατότητες, πλεονεκτήματα και ανθρώπους που μπορούν να τον φέρουν σε περίοπτη θέση, να εξασφαλίσει ευημερία για ΟΛΟΥΣ, να δώσει ευκαιρίες σε καινοτόμες ιδέες και σε δημιουργικά μυαλά, να εκσυγχρονίσουν υπηρεσίες και δομές, να παράγουν και να προβάλλουν «τα δικά μας, ξεχωριστά προϊόντα και πολιτιστικά αγαθά και να οδηγήσουν την Τριπολιτσά του Κολοκοτρώνη, λίκνο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821, στην Τρίπολη των πολιτών που 200 χρόνια μετά, είναι υπερήφανοι για το παρελθόν τους, ευτυχισμένοι για το παρόν τους και σίγουροι για το μέλλον τους.»

Το πρόγραμμα των επετειακών δράσεων

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Ελένη Καρούντζου, παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα των επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Μεγάλης Επανάστασης του 1821. Όπως σημείωσε: «Η Αρκαδική γη, ο γεννήτορας του Αρκαδικού ιδεώδους, αλλά και η αφετηρία της ελληνικής επανάστασης, πανηγυρίζει το μεγάλο γεγονός της Ανάστασης του Γένους. Η κ. Καρούντζου τόνισε στη συνέχεια τα εξής: «Ο Δήμος μας, ως οικοδεσπότης αυτής της ιστορικής πανηγύρεως, μιας και η πόλη μας υπήρξε το εφαλτήριο του Αγώνα, διοργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στην ανδρειοσύνη του γένους μας και σας προσκαλεί να δώσετε το ιστορικό σας «παρών». Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, που θα λάβει την ιερή σκυτάλη της συνέχισης της ιστορίας μας, να γίνει κοινωνός στα πανηγυρικά δρώμενα και να μετουσιώσει το μήνυμα της επανάστασης σε έργο για το μέλλον. Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα αφορούν όλους μας και είναι μια μοναδική ευκαιρία να βιώσουμε τα γεγονότα και να γίνουμε αποδέκτες αυτού του μεγάλου θαύματος που λέγεται Ελληνική Επανάσταση. «ο κόσμος», έλεγε, ο Ουγκώ, «είναι μια διεύρυνση της Ελλάδας και η Ελλάδα είναι ο κόσμος σε σμίκρυνση». Ας το αποδείξουμε.»

Επίσης ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Δήμου Τρίπολης στην εμβληματική δράση της επιτροπής «Ελλάδα 2021» με ταυτόχρονη video mapping προβολή για την Επανάσταση σε 18 δήμους, καθώς και τις συνεργασίες του Δήμου με Ιδρύματα και φορείς:

  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
  • Ίδρυμα Θεοχαράκη, Αθήνα
  • Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Αθήνα
  • Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο
  • Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ)
  • Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
  • Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας
  • ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης
  • Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων & Τεχνών
  • Ένωση Τριπολιτών Αττικής
  • Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων
  • Κέντρο Προγραμματισμού & Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Εργαστήριο καινοτομίας ΓΑΒ-LAB του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

Δράσεις και υποδομές

Οι ογδόντα και πλέον δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όλο το 2021 περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλες:

  • Ίδρυση και Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης
  • Ίδρυση και Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου του Aγώνα
  • Διαμόρφωση Πολυχώρου Μνήμης και Μελέτης
  • Γρηγορίου Λαμπράκη στην Κερασίτσα Τεγέας
  • Ψηφιακός πολυχώρος «Μοριάς Τόπος Ηρώων»
  • Ψηφιακή αναπαράσταση της Άλωσης της Τριπολιτσάς
  • Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εκδόσεις, συνέδρια και διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, δράσεις «Ελλάδα 2021» κυρίως για παιδιά, δράσεις για παιδιά και ενήλικες, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εορτασμούς ιστορικών επετείων σε διάφορες κωμοπόλεις και χωριά του Δήμου Τρίπολης.
  • Δημιουργός και χορηγός του επετειακού σήματος των εκδηλώσεων του Δήμου, είναι ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, διευθυντής του ομώνυμου δημιουργικού γραφείου στην Τρίπολη.
  • Στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε πεντάλεπτο φιλμ – ντοκιμαντέρ, χαρακτηριστικό για την Τρίπολη – λίκνο νίκης και ελευθερίας.

 

Πληροφορίες για την Τρίπολη

Η Τρίπολη (γνωστή παλαιότερα και Ντροπολιτσά) είναι στην κεντρική Πελοπόννησο, η μεγαλύτερη πόλη, πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και της τέως επαρχίας Μαντινείας και επίσης έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μέτρων. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 30.090 κάτοικοι. Ο πληθυσμός του ομώνυμου Δήμου είναι 47.457 κάτοικοι. Η Τρίπολη είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονη οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται συνεχώς.

Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 η πολιορκία της Τριπολιτσάς ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1821 και τελείωσε με την Άλωση στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όταν οι Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη έκαναν γενική επίθεση και απελευθέρωσαν την πόλη. H κατάληψη του διοικητικού και στρατιωτικού κέντρου των Οθωμανών που ήταν η Τριπολιτσά ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη για την εμπέδωση της επανάστασης στην Πελοπόννησο και έπαιξε καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του Αγώνα των Ελλήνων και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Photo credits: Studio Διαμαντάκος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις