Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ψηφιακή Ελλάδα 2021: Ο Λιβάνιος για την εκλογική διαδικασία και τα social media
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακή Ελλάδα 2021: Ο Λιβάνιος για την εκλογική διαδικασία και τα social media

Ψηφιακή Ελλάδα 2021: Η «στροφή» των παραδοσιακών ΜΜΕ

Στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού των μέσων, αλλά και στην πορεία της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στο υπουργείο Επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει τον Ιούνιο του 2023. Έχουμε άλλα δύο και πλέον χρόνια σκληρής δουλειάς. Το θέμα της απλής αναλογικής θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα των εκλογών» υπογράμμισε ο υφυπουργός αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Λιβάνιος αποκάλυψε πως μεταξύ των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που έχει φέρει η κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο του 2019, επέρχεται σειρά καινοτομιών κατά την εκλογική διαδικασία, μία εκ των οποίων είναι η δυνατότητα να υπάρχει πραγματικό εκλογικό αποτέλεσμα στις 9.00 το βράδυ της εκλογικής ημέρας.

«Το κομμάτι της καλύτερης ενημέρωσης κοινού και πολιτών, κατά την μετάδοση των αποτελεσμάτων, έχει σχεδόν επιλυθεί» είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ηλεκτρονική ψήφος μπορεί επί του παρόντος να χρησιμοποιηθεί σε μη εθνικού ή τοπικού επιπέδου εκλογές, όπως π.χ. εκλογές συνδικαλιστικών οργανώσεων ή συμβούλια διοίκησης Πανεπιστημίων. Έφερε, μάλιστα και ως παράδειγμα τις αντιρρήσεις πολιτικών δυνάμεων στην προοπτική της επιστολικής ψήφου κατά την πρόσφατη συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων, που διαμένουν στο εξωτερικό.

Η «στροφή» των παραδοσιακών ΜΜΕ

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Λιβάνιος τοποθετήθηκε στο κατά πόσο ο πολίτης είναι πλέον καλύτερα ενημερωμένος εν μέσω της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία αλλά και των fake news, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας μεγεθυντικός φακός που καλύπτει τα πάντα. Για τη «στροφή» των παραδοσιακών ΜΜΕ, σημείωσε ότι αυτά προσαρμόστηκαν στη νέα πραγματικότητα προσπαθώντας να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό.

«Σχεδόν όλα τα κανάλια έχουν ιστοσελίδες, σχεδόν όλες οι εφημερίδες έχουν μια πληρέστατη ηλεκτρονική έκδοση. Το δίλημμα είναι μεγάλο γιατί τα δεδομένα είναι προσιτά σε όλους και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν πηγή ενημέρωσης» είπε χαρακτηριστικά. «Ικανοποιήθηκε η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση», συμπλήρωσε, λέγοντας ωστόσο ότι λείπει από τα social media η δυνατότητα δευτερογενούς ανάλυσης της πληροφορίας.

Ερωτηθείς για το ρεύμα των social media και το πώς προ ετών συνέβαλε στην ανάδειξη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε:

«Η “έκρηξη” των social media στην Ελλάδα συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συνέχεια ενός ιστορικού κόμματος με ρίζες στην πολιτική ζωή της χώρας. Οι ΑΝΕΛ ήταν ένα κόμμα που ιδρύθηκε λίγο πριν τις εκλογές του 2012. Κατάφεραν χάρη στα social media να αποκτήσουν ένα ποσοστό 10,5%, όντας ένα κόμμα που μεγάλωσε και εκτοξεύτηκε μέσα στο Διαδίκτυο. Η μείωση και κατόπιν η εξαφάνιση του ωστόσο ήταν τόσο ραγδαίες όσο και η άνοδος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια από τις μνημονιακές πολιτικές, μπόρεσε να τις καρπωθεί “αγκαλιάζοντας” ένα κομμάτι της τάσης που τότε υπήρχε στα ΜΚΔ αλλά και στον κόσμο».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα social media επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και εν όψει εκλογών. «Αυτό μπορούν να το εκμεταλλευτούν “τρίτοι παίκτες”. Τρίτοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και αποτελεσματικά το εκλογικό σώμα πριν τις εκλογές, κυρίως μέσω κατευθυνόμενων διαφημίσεων», σημείωσε σχετικά. Για την απόφαση να «κοπεί» από το Twitter και το Facebook ο Trump τόνισε ότι «αυτό ήταν λίγο μετά τα όρια της κανονικότητας, όπως την θέλουμε» ενώ πρόσθεσε: «Οι θέσεις κάποιου που κατέχει αξίωμα πρέπει να κρίνονται από το ίδιο το εκλογικό σώμα, παρά οριζόντια από την εταιρεία που διαχειρίζεται ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης. Μπαίνουμε όμως στη λογική “ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες”».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις