Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άδωνις για γυμναστήρια: “Θα είμαι ο πρώτος που θα γραφτώ – Πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις για γυμναστήρια: “Θα είμαι ο πρώτος που θα γραφτώ – Πρέπει να τα στηρίξουμε όλοι”

Άδωνις για γυμναστήρια: Ο υπουργός παρέθεσε τα μέτρα οικονομικής στήριξης των γυμναστηρίων όπως το εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και η έκτακτη επιδότηση από το ΕΣΠΑ

Τη στήριξη του στα γυμναστήρια και στους επιχειρηματίες του κλάδου που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω του πολύμηνου lockdown εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, με τη φράση: “…θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο”. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Γεωργιάδης είπε: “Έχετε δίκιο. Τα γυμναστήρια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία και στο σώμα μας. Επειδή πέρασα κι εγώ πρόσφατα μια περιπέτεια υγείας θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο. Να γραφτεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Χρειάζονται στήριξη τα γυμναστήρια και θα συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε και μετά την επαναλειτουργία τους”.

dumbbells on floor

Μέτρα οικονομικής στήριξης γυμναστηρίων

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων όπως την κάλυψη παγίων δαπανών και η έκτακτη επιδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι τέτοια που θα επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία των γυμναστηρίων.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για μαζικούς εμβολιασμούς: “Η χώρα είναι πρώτη σε ρυθμό εμβολιασμού. Όσο ο κόσμος συμμετέχει στον εμβολιασμό θα δίνουμε ακόμα περισσότερα περιθώρια στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα φτάσουμε πολύ γρήγορα στο τείχος ανοσίας. Απευθύνω δημόσια έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν . Όσα λεφτά και να δώσουμε δεν θα μπορέσουμε να τελειώσουμε με την πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε. Όσοι ασκούν το ατομικό τους δικαίωμα να μην εμβολιάζονται να ξέρουν ότι μόνοι τους εξαιρούνται της μεγαλύτερης εθνικής προσπάθειας των τελευταίων δεκαετιών. Με αυτή τους την πράξη τάσσονται εναντίον του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου . Μόνο έτσι θα δώσουμε τη βεβαιότητα στους εργαζομένους ότι θα έχουν δουλειά και αύριο” είπε.

Άνοιξαν, αλλά… κάποιοι ετοιμάζονται να κλείσουν (μόνιμα)

Mπορεί η πολυπόθητη ημερομηνία για το άνοιγμα των γυμναστηρίων να ανακοινώθηκε και επίσημα και να έχει οριστεί για την 31η Μαΐου, ωστόσο η ανησυχία για την επόμενη ημέρα των γυμναστηρίων παραμένει. Βαρόμετρο, αναμένεται να αποτελέσει ο Σεπτέμβριος καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα για το ποιοι θα επιβιώσουν, ποιοι θα συγχωνευτούν και ποιοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Καταλύτης για την εξέλιξη είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις του χώρου, που, χθες, υποδέχτηκαν θετικά πέρα από την ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων και την είδηση από το υπουργείο Ανάπτυξης για το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης  γυμναστηρίων και παιδότοπων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω πρόγραμμα, που ξεκινά στις 28-30 Μαΐου, έρχεται σε μία περίοδο, που τα μπρος – πίσω και κυρίως το πολύμηνο λουκέτο μόνο προβληματισμό, εκνευρισμό και αγωνία γεννούν στους ανθρώπους του χώρου που ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και το μέλλον τους. Όπως λένε είναι ιδιαίτερα πιεσμένοι οικονομικά και θα χρειαστούν και περαιτέρω οικονομική ενίσχυση πέραν του προγράμματος του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκε.

Αν και όπως εξηγούν στη Voria.gr, εκπρόσωποι του κλάδου η περίοδος που θα ανοίξουν αποτελεί τη χειρότερη αναφορικά με τον τζίρο που δημιουργείται, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες, υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού, πραγματοποιείται μόλις το 9% αυτού της συνολικής χρονιάς. Χειμώνα και φθινόπωρο προκύπτει το 51% των εσόδων των γυμναστηρίων, ενώ την άνοιξη το 40% καθώς την περίοδο αυτή δεν είναι λίγοι εκείνοι και εκείνες που προετοιμάζονται…εντατικά, μεταξύ άλλων, για να βγουν με  καλλίγραμμα σώματα στις παραλίες.

person holding white liquid filled cup above two pairs of dumbbells

Θα ανοίξουμε όπως και να έχει

Εκτιμάται πως για να ξαναπιάσουν τους τζίρους του 2019, τα γυμναστήρια θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα χρόνο, με την προϋπόθεση πάντα πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά αναφορικά με την πανδημία.   Πάντως, όπως λένε ιδιοκτήτες γυμναστηρίων θα ανοίξουν, ακόμη και αν δανειστούν αρκεί να δείξουν μετά από ένα επτάμηνο αναγκαστικό λουκέτο, κατά το δεύτερο lockdown, πως οι επιχειρήσεις τους είναι ακόμη ζωντανές. Σημειώνεται πως στο πρώτο lockdown ήταν άλλους τρεις μήνες κλειστά, ήτοι 10 μήνες μέσα σε έναν χρόνο.

«Η χρονική περίοδος που αναμένεται να ανοίξουμε είναι λάθος. Οικονομικά θα μπούμε μέσα. Ωστόσο για να μπορέσουμε το Σεπτέμβριο, να λειτουργήσουμε με καλύτερους όρους, έχοντας επαναφέρει μέρος του πελατολογίου μας και νέους πελάτες, πρέπει να το κάνουμε. Τον Σεπτέμβριο θα φανεί ποιος θα αντέξει. Ήδη πανελλαδικά, τον τελευταίο χρόνο, έχει κλείσει περί το 10 με 12% των γυμναστηρίων επί συνόλου 2.500 νόμιμων επιχειρήσεων» αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης υπογραμμίζοντας πως όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Θεσσαλονίκη, θα δούμε αγοροπωλησίες, συνενώσεις και λουκέτα το επόμενο διάστημα.

woman exercising indoors

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας

Ο κλάδος βρίσκεται σε μέγγενη και ανασφάλεια, καθώς, μετά από όλο αυτό το διάστημα που τα γυμναστήρια ήταν σε αναγκαστική παύση, είναι άγνωστο ποιοι πελάτες θα επιστρέψουν, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κατέφυγαν σε personal trainers. Μάλιστα κάποιοι άλλοι επέλεξαν διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το zoom, προκειμένου να γυμνάζονται εξ αποστάσεως ανά γκρουπάκια, με τη βοήθεια γυμναστή. «Υπάρχει ξαναμοίρασμα της τράπουλας μετά από τόσο μεγάλο διάστημα με τα γυμναστήρια κλειστά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η γυμναστική δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά και υγείας.

Πελάτες μας μεγαλύτερης ηλικίας έρχονται για θεραπευτικούς λόγους, Δεν θέλουν άλλο να πονούν, μας το λένε αυτό, θέλουν να γυμναστούν. Και φυσικά είναι όλα τα άτομα που αγαπούν τη γυμναστική και είναι παθιασμένα με αυτήν και αδημονούν για το άνοιγμα των γυμναστηρίων» λέει ο κ. Κοπαρανίδης τονίζοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δύσκολη καθώς με τα υγειονομικά μέτρα που εκτιμάται πως θα ανακοινωθούν ένα γυμναστήριο θα μπορεί βάσει των τ.μ. να λειτουργεί με το 25- 30% του πελατολογίου του. Σημειώνεται πως ένα γυμναστήριο άνω του μετρίου μεγέθους είναι περί τα 80 τμ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις