Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς βγαίνει το λάδι από τα ρούχα: Τι πρέπει να κάνεις πριν το βάλεις στο πλυντήριο
PLUS

Πώς βγαίνει το λάδι από τα ρούχα: Τι πρέπει να κάνεις πριν το βάλεις στο πλυντήριο

Πώς βγαίνει το λάδι από τα ρούχα: Τι πρέπει να κάνεις πριν το βάλεις στο πλυντήριο

Αν λερωθείς από φαγητό με λάδι και η «στάμπα» έχει αρχίζει ήδη να σχηματίζεται στα ρούχα σου, μη βιαστείς να βάλεις να τα βάλεις στο πλυντήριο. Αν δοκιμάσεις κάτι από τα παρακάτω και δεν βγαίνει τότε μπορείς να επιλέξεις αυτό σαν τελική λύση. Αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι αν βάλεις το λερωμένο από λάδι ρούχο σου απευθείας στο πλυντήριο, τότε  η λαδιά όχι μόνο δεν θα βγει αλλά θα απορροφηθεί και στο ρούχο. Πάμε να δούμε τις προτεινόμενες λύσεις.

 Υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Αν ο λεκές δεν έχει κάτσει πολλή ώρα, έχει αφήσει μικρό σημάδι και το ρούχο δεν είναι ευαίσθητο, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Είσαι ακόμη στο πολύ πρώτο στάδιο, όπου αρκεί λίγο υγρό σαπούνι για να διώξεις το λεκέ. Το υγρό πιάτων περιέχει ουσίες που είναι κατάλληλες για τη διάσπαση των λιπών. Αρκεί μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων επάνω στο ρούχο. Μετά άφησε το να δράσει πριν το βάλεις στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πράσινο οικολογικό σαπούνι. Βεβαιώσου, όμως, πρώτα ότι το χρώμα του δεν θα αφήσει ίχνος πάνω στο ύφασμα.

Πούδρα μωρού

Πρόκειται για το παίγνωστο ταλκ με το οποίο όλοι ήρθαμε σε επαφή κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το’ ξερες ότι είναι ο σωτήρας σου σε ό,τι αφορά το λιπαρό λεκέ; Δύο είναι οι τρόποι: Ο πρώτος είναι να βάλεις αρκετή ποσότητα πούδρας επάνω στον λεκέ και να το αφήσεις να απορροφήσει την υγρασία. Αφού βεβαιωθείς ότι η επιφάνεια είναι πλέον στεγνή, τίναξε το ύφασμα και μετά ακολούθησε τον προηγούμενο τρόπο, πλένοντας το δηλαδή με υγρό απορρυπαντικό πιάτων πριν μπει στο πλυντήριο. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο δραστικός. Επάνω στο λεκέ άπλωσε λίγη ποσότητα καθαρής βενζίνης και κάλυψε τον με ταλκ. Βούρτσισε λίγο τοπικά και επανέλαβε τη διαδικασία με το υγρό πιάτων, όπως πριν. Όποιον τρόπο και να επιλέξεις, το ταλκ θα εξαφανίσει σίγουρα το λεκέ από λάδι! Αντί για πούδρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κορν φλάουρ, αλεύρι, κιμωλία, ακόμα και ψίχα ψωμιού! Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά, είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σου!

 Μαγειρική σόδα

Φυσικά και θα αναφέρουμε πάλι τη μαγειρική σόδα. Όταν ο λεκές από λάδι που έχει στεγνώσει, μπορεί να αντιμετωπιστεί και με το απόλυτο φυσικό καθαριστικό. Άπλωσε λίγη σόδα πάνω στο λεκέ και άφησε τη να δράσει για λίγη ώρα. Στη συνέχεια, τρίψε με μια οδοντόβουρτσα για να διώξεις τα υπολείμματα και ξέπλυνε τη λεκιασμένη περιοχή με καυτό νερό. Συνέχισε δημιουργώντας ένα μείγμα με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων μέσα σε μία λεκάνη ή στο νεροχύτη και μούλιασε το ρούχο. Μπορείς να το αφήσεις και όλο το βράδυ πριν το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο την επόμενη ημέρα.

Οξυζενέ

Αν τα ρούχα που έχουν προσβληθεί από λεκέδες είναι χρωματιστά, ίσως αυτή μέθοδος να μην είναι η καταλληλότερη. Υπάρχει η πιθανότητα να ξεθωριάσει το χρώμα τους, γι΄αυτό μπορείς πρώτα να τη δοκιμάσεις σε ένα παλιό ύφασμα, ή σε ένα σημείο που δε φαίνεται. Διαφορετικά, μπορείς να την εφαρμόσεις μόνο σε λευκά για βέβαιο αποτέλεσμα! Τι πρέπει να κάνεις; Ψέκασε με οξυζενέ το λευκό ύφασμα και αφού μουσκέψει άπλωσε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Έπειτα, δημιούργησε μία στρώση με σόδα και φρόντισε η πάστα να μην είναι ούτε πολύ υγρή ούτε πολύ στέρεη. Προσάρμοσε, δηλαδή, τις ποσότητες του υγρού πιάτων και της σόδας, τρίψε με μία βούρτσα και άφησε το να δράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, πριν το βάλεις μαζί με τα άπλυτα.

Υγρό απορρυπαντικό ρούχων

Οι παλιοί λεκέδες από λάδι μπορεί να είναι εφιάλτης, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Τα απορρυπαντικά εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα οι παλιοί λεκέδες από λάδι να μπορούν να εξαφανιστούν. Πως; Σε λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι ή ένα κουτάλι για να αφαιρέσεις το επιπλέον στρώμα λαδιού. Έπειτα, ρίξε το υγρό απορρυπαντικό ρούχων κατευθείαν πάνω στο λεκέ και άφησε το για 5 λεπτά να απορροφηθεί. Για λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει για μέρες, άφησε το απορρυπαντικό να δράσει παραπάνω ώρα. Επόμενο βήμα, είναι να πλύνεις το ρούχο στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία που επιτρέπουν οι οδηγίες του. Αφού τελειώσει η πλύση, έλεγξε την περιοχή του λεκέ. Εάν επιμένει επανέλαβε τη διαδικασία, χωρίς να στεγνώσεις το ρούχο, καθώς αυτό θα κάνει πιο δύσκολη την απομάκρυνση του λεκέ. Με αυτή τη μέθοδο οι παλιοί λεκέδες από λάδι που έχουν στεγνώσει στο ρούχο, είναι παρελθόν!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις