Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις 2021 πότε αρχίζουν: Η ημερομηνία που ανοίγει το TAXISnet
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021 πότε αρχίζουν: Η ημερομηνία που ανοίγει το TAXISnet

Φορολογικές δηλώσεις 2021 πότε αρχίζουν: Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του TAXISnet για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους θα «ανοίξει» μετά τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Παραμένει ακόμα κλειστή, διότι η ΑΑΔΕ θα πρέπει να επιλύσει κάποια ζητήματα, τα οποία εκκρεμούν και σχετίζονται κυρίως με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Έως τα τέλη Αυγούστου θα είναι ανοιχτή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των φετινών φορολογικών υποχρεώσεών τους. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι, με εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις. Θα χορηγείται και έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα επιβαρυνθούν με τεκμήρια είναι:

  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  •  Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
  •  Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  •  Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid

Σε οκτώ μηνιαίες δόσεις ο φόρος εισοδήματος

Οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, φέτος, όπως και πέρυσι θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε έως και 8 δόσεις, από Ιούλιο έως και Φεβρουάριο. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση έως το τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή την πρώτη δόση. Δηλαδή, θα πρέπει να καταβάλουν έως την 31η Αυγούστου, τη δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου και στη συνέχεια να αποπληρώνουν κανονικά τις υπόλοιπες μηνιαίες δόσεις.

Ποιοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις

  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020)
  •  Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
  •  Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι εξαιρέσεις

Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου, ενώ ο εισαγωγικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος μειώνεται από το 22% στο 9% για ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις