Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σκάνδαλο Siemens απόφαση: 12 χρόνια μετά το δικαστικό πόρισμα – Η δήλωση Τσουκάτου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Siemens απόφαση: 12 χρόνια μετά το δικαστικό πόρισμα – Η δήλωση Τσουκάτου

Σκάνδαλο Siemens απόφαση: 12 χρόνια μετά «καθαρογράφτηκε» το δικαστικό πόρισμα

Δώδεκα χρόνια πέρασαν για να εκδοθεί η δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο της χρηματοδότησης των κομμάτων από την εταιρεία Siemens. Μια υπόθεση που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης και στιγμάτισε τα κόμματα εξουσίας, αφού αποδείχθηκε ότι και το ΠΑΣΟΚ τότε και η Νέα Δημοκρατία δέχονταν σημαντικά ποσά από την εταιρεία για την χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών. Κάτι που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση τότε ήταν και η προσπάθεια ορισμένων στελεχών να απαλλαχθούν από τις ευθύνες των κομμάτων τους για το σκάνδαλο και να αποδώσουν την ευθύνη των συναλλαγών στους κομματικούς παράγοντες που είχαν την αρμοδιότητα των οικονομικών των κομμάτων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Θόδωρος Τσουκάτος που έκτοτε αναγκάστηκε να αποχωρήσει ουσιαστικά από την πολιτική.

Στην απόφαση αναφέρεται το εξής: «Το δικαστήριο πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του ποσού αυτού στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά, και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσερακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος, και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Η αθώωση του Θόδωρου Τσουκάτου

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο απαλλάσσει τον Θόδωρο Τσουκάτο και άλλους δώδεκα κατηγορούμενους, καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens, δεδομένου ότι η μεσολάβησή τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν, εξαντλούνταν στη διακίνηση του ποσού των ενός εκατομμυρίου μάρκων Γερμανίας από τη Siemens […] προς το ΠΑΣΟΚ»

Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είχε πει: «Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων, απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέμματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα. Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου Διονύση Γκούσκο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις