Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναδρομικά συνταξιούχων καταβολή: Πότε και πώς θα γίνει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων καταβολή: Πότε και πώς θα γίνει

Αναδρομικά συνταξιούχων καταβολή: Ποιους αφορά και πότε θα δουν λεφτά στον λογαριασμό τους

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Στο τέλος Μαΐου μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, που βγήκαν στη σύνταξη μετά το 2016, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση με αναδρομικότητα από τον Οκτώβριο του 2019.

Αμέσως μετά την καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους «νέους» συνταξιούχους, θα καταβληθούν τα ποσά με τις συντάξεις Ιουλίου των «παλαιών» συνταξιούχων, εκείνων που βγήκαν σε σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Υψηλός θα είναι, ωστόσο, ο λογαριασμός της Εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι, που από τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Φορολογία αναδρομικών του 2020

Τα αναδρομικά αφορούν το 11μήνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και θα φορολογηθούν με βάση τις  τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά. Οι συνταξιούχοι αντιδρούν έντονα για τη φορολογική μεταχείριση των αναδρομικών που έλαβαν μετά από πολλά χρόνια για τις περικοπές στις συντάξεις τους και ζητούν να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 20%.

Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις. Και αυτό γιατί στα ποσά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016. Στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμα περισσότερο τον λογαριασμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις