Αθήνα

°C

Τετάρτη

23

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοσία μετά την πρώτη δόση εμβολίου: Τι ισχύει, πότε είναι κάποιος “ασφαλής”
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοσία μετά την πρώτη δόση εμβολίου: Τι ισχύει, πότε είναι κάποιος “ασφαλής”

Ανοσία μετά την πρώτη δόση εμβολίου: Πόσο πρέπει να προσέχουμε

Τρεις εβδομάδες χρειάζονται προκειμένου να αποκτήσει σχετική ανοσία στον κορονοϊό ένας πολίτης που έχει λάβει το εμβόλιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.  Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Τζανάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση, ο ιός τον βρίσκει ανεμβολίαστο. Πρέπει να περάσουν τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για να έχει κάποια κάλυψη». Ταυτόχρονα, προέβλεψε πως τον Μάιο, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 2.000 και θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Έχουμε μπει σε τροχιά καθόδου. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του Πάσχα. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντως πήγε καλά. Δεν βλέπω να έχουμε πισωγύρισμα, αφού αυξάνονται και οι εμβολιασμοί», είπε ο κ. Τζανάκης.

«Μάσκα σε όσους κάθονται σε καφέ»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάλεσε τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους κατά την παραμονή τους σε καταστήματα εστίασης.  «Οι καθήμενοι σε καφέ ή εστιατόριο πρέπει να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο OPEN.

Για την έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στο Μεσολόγγι είπε πως οφείλεται στους εορτασμούς για το Πάσχα και σχολίασε πως «για αυτό δεν έπρεπε να επιτρέψουν διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα». Ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε πως τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ενώ εξέφρασε τους φόβους του για το άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων ταυτόχρονα σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει οδηγία για AstraZeneca

Κανονικά πρέπει να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες με το εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού ανέφερε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Νίκος Βλάχος, μιλώντας στο Mega, όπου και τόνισε ότι πρακτικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για οποιοδήποτε εμβόλιο στην εγκυμοσύνη. «Το Johnson & Johnson – που είναι αντίστοιχο με το Astrazeneca – έχει δοθεί σε εγκυμονούσες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η επίσημη οδηγία από τους περισσότερους επιστημονικούς οργανισμούς δεν είναι να μη δίνεται αυτού του τύπου τα εμβόλια στις εγκυμονούσες, απλώς εάν υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν εμβόλιο με MRNA που υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία», διευκρίνισε.

Κανένα πρόβλημα για όσες προσπαθούν να συλλάβουν

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε όσες γυναίκες έπεται να συλλάβουν, αλλά ούτε και σε αυτές που θηλάζουν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χρήση αντισυλληπτικών δεν καθιστά απαγορευτικό τον εμβολιασμό. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παπαζήσης, υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες, τονίζοντας ότι «πρέπει συντομότερα να ανοίξει για όλες τις γυναίκες 30 – 44 η επιλογή εμβολίων». Σημείωσε, ακόμη,  ότι το πρώτο μαξιλαράκι ασφαλείας θα είναι όταν εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού με την πρώτη δόση. «Με αυτούς τους ρυθμούς των εμβολιασμών, στα τέλη Ιουνίου, θα έχουμε προσεγγίσει τις 8 εκατομμύρια δόσεις συνολικά» ανέφερε, εκτιμώντας ότι στόχος είναι να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθάρισε πως «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα». «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε, παράλληλα, ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως για παράδειγμα η θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Ανοσία μετά την πρώτη δόση εμβολίου: Η άλλη άποψη

Θέση στα περί θεωριών σχετικά με τους κινδύνους από τη μόλυνση πριν ή λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου πήρε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτηρίζει ανακριβή τη θεωρία ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κοροναϊού σε οργανισμό που έχει εμβολιαστεί μόνο με την πρώτη δόση, εφόσον νοσήσει το διάστημα αυτό.

«Δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι αυξάνεται η πιθανότητα «δημιουργίας» νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στον άνθρωπο όπου «μεταλλαγμένο στέλεχος ιού ξέφυγε» ως αποτέλεσμα μολύνσεων στο μεσοδιάστημα δόσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

«Δεν αυξάνεται η βαρύτητα της νόσου, αντιθέτως σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα θα είναι τουλάχιστον μικρότερη. Η λογική ότι ο οργανισμός ζορίζεται να παράγει αντισώματα και άρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό δεν ευσταθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί ποτέ. Εννοείται ότι προστατευόμαστε μέχρι να έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μολυνθούμε στην πορεία θα είμαστε χειρότερα».

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Επειδή έχουν ακουστεί διάφορες ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ πρόσφατα σχετικά με τους κινδύνους από τη μόλυνση πριν ή λίγο μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου SARS-CoV-2:

1) Δεν αυξάνεται η βαρύτητα της νόσου, αντιθέτως σε κάθε περίπτωση η βαρύτητα θα είναι τουλάχιστον μικρότερη. Η λογική ότι ο οργανισμός ζορίζεται να παράγει αντισώματα και άρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό δεν ευσταθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί ποτέ. Εννοείται ότι προστατευόμαστε μέχρι να έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν μολυνθούμε στην πορεία θα είμαστε χειρότερα!

2) Δεν υπάρχουν εμπειρικά στοιχεία ότι αυξάνεται η πιθανότητα «δημιουργίας» νέων μεταλλαγμένων στελεχών ή στελεχών που θα ξεφεύγουν από τα εμβόλια. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στον άνθρωπο όπου «μεταλλαγμένο στέλεχος ιού ξέφυγε» ως αποτέλεσμα μολύνσεων στο μεσοδιάστημα δόσεων. Αν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε να μας απασχολεί πολύ περισσότερο η σταδιακή αποδυνάμωση της ανοσολογικής απόκρισης αυτών που μολύνθηκαν στο πρώτο ή δεύτερο κύμα παρά η «φρέσκια ανοσία» από τις πρώτες δόσεις.

Οι ανοσολογικές αποκρίσεις

3) Οι ανοσολογικές αποκρίσεις που παρατηρούνται από την πρώτη δόση των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι ΙΣΧΥΡΕΣ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν έχουν καμία σχέση με τις ατελείς ανοσολογικές αποκρίσεις που συνέβαλαν στη γένεση των γνωστών μεταλλαγμένων στελεχών (Βρετανικό, Νοτιοαφρικάνικο, Βραζιλιάνικο). Αυτές παρατηρούνται σε χρονια ανοσοανεπαρκείς όπου μέσω ατελούς και άκαρπης ανοσολογικής απόκρισης (μία διαδικασία που θυμίζει τα πειράματα «serial passage») ο ιός πολλαπλασιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (πιθανώς και μεγαλύτερο από μήνα) με αποτέλεσμα να έχει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα να αναπτύξει τις μεταλλάξεις που χρειάζεται.

4) Τέλος θα πρέπει να διαχωρίσουμε το φαινόμενο των «leaky vaccines» δηλαδή των εμβολίων που δεν διακόπτουν την μετάδοση όπου θεωρητικά (σε ένα από τα πολλαπλά σενάρια που έχουν εξετασθεί) μπορεί να οδηγήσουν στηνδημιουργία πιο επιθετικών ιών για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Αυτό θα το βλέπαμε αν οι 2 δόσεις έκοβαν πλήρως τη μετάδοση, ενώ η μία δόση την επιτρέπει. Ούτε αυτό το φαινόμενο το έχουμε δει ως αποτέλεσμα ενδιάμεσων μολύνσεων σε πολυδοσικά σχήματα στους ανθρώπους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις