Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αγριογούρουνα Εκάλη: Τι συμβαίνει και βγαίνουν στους δρόμους, άναυδοι οι περαστικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριογούρουνα Εκάλη: Τι συμβαίνει και βγαίνουν στους δρόμους, άναυδοι οι περαστικοί

Αγριογούρουνα Εκάλη: Πλέον όλο και συχνότερα αγριογούρουνα κυκλοφορούν στις πόλεις αναζητώντας τροφή

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά… σχεδόν μια οικογένεια από αγριογούρουνα εθεάθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή της Εκάλης, με τους περαστικούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους, αφού τα τετράποδα διέκοψαν την κυκλοφορίας προκειμένου να περάσουν τον δρόμο. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο αναγνώστη του iefimerida Βασίλη Νέγρη, οκτώ συνολικά αγριογούρουνα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή των βορείων προαστίων. Ατάραχα από τους ρυθμούς της πόλης τα αγριογούρουνα, δύο ενήλικα και έξι νεογέννητά, το ένα πίσω από το άλλο κυκλοφορούν στην Εκάλη, στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας. Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το ένα από τα μικρά φαίνεται να έχασε για λίγο τον προσανατολισμό του, αφού τρέχει να προλάβει τα υπόλοιπα αγριογούρουνα ανάμεσα στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι πλέον όλο και συχνότερα αγριογούρουνα κυκλοφορούν στις πόλεις αναζητώντας τροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση που αγριογούρουνο έκοβε βόλτες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Και στην Πολιτεία

‘Αλλο βίντεο αναρτήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη σελίδα «Κηφισιά Διαφάνεια» στο facebook δείχνοντας έναν αγριόχοιρο να πλησιάζει αρκετά κοντά εκείνον που τον απαθανάτιζε στην περιοχή της Εκάλης, στην Αττική. Στην ίδια σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέλος της ανέφερε ότι αγριογούρουνα εμφανίστηκαν και στην Πολιτεία στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Κουντουριώτη, με «όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις προς τα σκυλιά».

Βόλτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το αγριογούρουνο εμφανίζεται να περιφέρεται στο πεζοδρόμιο της οδού Κουντουριώτου, σε απόσταση λίγων μέτρων από το λιμάνι της πόλης και διασχίζοντας -στη συνέχεια- το οδόστρωμα να κινείται προς τα Λαδάδικα. Περαστικός κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο το μεγαλόσωμο ζώο και “ανέβασε” το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν αποκλείεται πάντως να πρόκειται για το ίδιο αγριογούρουνο που εθεάθη τα προηγούμενα 24ωρα στην πλατεία Αριστοτέλους κατηφορίζοντας προς την παραλία.

Αγριογούρουνα: Τι συνέβη, οι εξηγήσεις

Στην αναζήτηση απαντήσεων για το περίεργο φαινόμενο υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες βασίζονται σε δυο βασικά σενάρια. Την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, αλλά και την μη σωστή αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από κτηνοτρόφους και αγρότες στην Ελλάδα, πριν από περίπου 20 χρόνια. Με την επίμονη παρότρυνση της πολιτείας πολλοί ήταν εκείνοι που επιδίωκαν να αποσπάσουν τις υψηλότερες δυνατές επιδοτήσεις με μόνο αντίκρισμα το πλήθος των ζώων.

«Αυτό που παρατηρούμε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι υβρίδια, ζώα που γεννήθηκαν από τη διασταύρωση άγριων ζώων με ήμερων και οφείλεται σε μια ανόητη πράξη στο παρελθόν, ενός προγράμματος του 2003 αν θυμάμαι καλά, όπου επιδοτήθηκαν προς 800 ευρώ περίπου το κεφάλι, για να διατηρηθούν μέσα σε δασικές εκτάσεις χοιρομητέρες. Αυτό συνέβη τότε με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος.

Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς. Η διατήρηση οικόσιτων θηλυκών έξω στα δάση δημιούργησε τον υβριδισμό, όπου αυτά τα υβρίδια άλλαξαν συμπεριφορά. Δεν έχουν αυτή την αγριότητα με αποτέλεσμα να πλησιάζουν στα αστικά περιβάλλοντα και να έρχονται αρκετά κοντά στον άνθρωπο», λέει στο protothema.gr ο κ. Χρήστος Βλάχος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

brown and black animal on brown soil

Ως 400.000 ο πληθυσμός των καθαρόαιμων αγριόχοιρων σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019

Οι ημίαιμοι, κατά την εκτίμηση των ειδικών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% των άγριων συγγενών τους, ήτοι 60.000. Η Ρυθμιστική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021 έδωσε παράταση στην χρονική περίοδο του κυνηγιού αγριόχοιρου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, ενώ έληγε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου 2021, «με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται. Και αυτό όχι γιατί οι αγριόχοιροι κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους και πλατείες, αλλά γιατί το αρμόδιο υπουργείο φοβάται ότι με την κάθοδο των χοίρων ελλοχεύει ο κίνδυνος εισόδου και στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία πλήττει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για τη χώρα μας. Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, είναι όμως καταστροφική για την κτηνοτροφία. Και ο κύριος φορέας της είναι οι αγριόχοιροι.

Μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό

Ωστόσο το κυνήγι ασκείται μόνο σε κάποιες περιόδους και όχι σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται, χωρίς κανείς να τον παρακολουθεί. «Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία γιατί έχουν μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό. Αυτά μπορούν να γεννήσουν και δυο φορές το χρονο, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερπληθυσμό. Αυτός με τη σειρά του να πιέζει και έτσι έχουμε την εισβολή σε νέες περιοχές.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο με την άγρια πανίδα να εισχωρεί σε αστικά περιβάλλοντα. Έχουμε δει εικόνες και βίντεο από πάρκα και πόλεις της Ευρώπης, ενώ παρόμοιες εικόνες έχουμε και εδώ τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Το θέμα είναι πώς η πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί την άγρια πανίδα. Ειδικά κάποια είδη έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών. Πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι να πάρουν μέτρα. Όταν ο πληθυσμός αυτών των ζώων είναι μεγάλος πρέπει να μειώνεται ειδικά περιμετρικά των πόλεων, γιατί αυτά θα αυξηθούν ξανά», τονίζει ο κ. Βλάχος.

Τα υβρίδια θα πρέπει να θανατωθούν

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ ο διαρκής πληθυσμιακός έλεγχος είναι απαραίτητος ενώ τα υβρίδια θα πρέπει να θανατωθούν. «Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν υβρίδια στο ελεύθερο περιβάλλον. Υποβαθμίζεται γενετικά το είδος. Με βάση το χρώμα και κάποιων άλλων χαρακτηριστικών φαίνονται πια είναι υβρίδια και αυτά πρέπει να θανατωθούν. Γιατί θα έχουμε και θανατηφόρα τροχαία όταν τρέχουν στους αυτοκινητόδρομους, αλλά μπορεί να έχουμε αι επιθέσεις σε ανθρώπους ειδικά αν κάποιος έχει βγάλει το σκυλί του για βόλτα. Είναι ένα πρόβλημα που ο άνθρωπος το δημιούργησε και πρέπει να το λύσει» καταλήγει ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία στην Ελλάδα θηρεύονται κανονικά περί τα 50.000 αγριογούρουνα, ενώ έχουν συσταθεί και ομάδες δίωξης, για τον υπερπληθυσμό, σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη οι οποίες κυνηγούν περίπου 1.000 ζώα. Βέβαια, ένας ακόμη παράγοντας του υπερπληθυσμού και της εμφάνισης αγριόχοιρων σε περιοχές όπου πριν από χρόνια δεν υπήρχαν, είναι και η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καθαρές εκτάσεις να μεταμορφωθούν σε δάση, γεγονός το οποίο δημιούργησε βιότοπους φιλικούς στον αγριόχοιρο, ευνοώντας τον πληθυσμό του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις