Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιορτή της Μητέρας 2021: Χρόνια Πολλά στο πιο σπουδαίο πρόσωπο της ζωής μας
PLUS

Γιορτή της Μητέρας 2021: Χρόνια Πολλά στο πιο σπουδαίο πρόσωπο της ζωής μας

Γιορτή της Μητέρας 2021: Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα

Μαμά… Ή σχεδόν μαμά. Δύο συλλαβούλες που παλεύουν άναρχα να βγουν από το μικρό στοματάκι ενός παιδιού, που ακόμα μπουσουλάει. Λες και μια φωνούλα μέσα του του το εξηγεί, αυτή η γυναίκα που το κοιτάζει με μάτια γουρλωμένα από ευτυχία, είναι ο φύλακάς άγγελός του. Εκείνη που θα το ακολουθεί νοερά για πάντα, ακόμα κι όταν κλείσει τα μάτια της. Το πρόσωπο που κάνει και τον πιο σκληρό άντρα να λυγίζει, σήμερα έχει την τιμητική του. Χρόνια Πολλά στη μητέρα, τη Γυναίκα που ξέρει να πνίγει το δάκρυ της, που βρίσκει πάντα τον τρόπο να σου αποδείξει πως ναι, όλα γίνονται. Αρκεί να είσαι μαμά.

Χρόνια Πολλά στη μητέρα που που σε μαθαίνει να πετάς για να βρεθείς εκεί που αγαπάς. Σε εκείνη που από τη μέρα που σε πρωτοαντίκρισε έγινε η ζωή της ομορφότερη… που δε σου είπε ποτέ πόσο έκλαψε για σένα. Εκείνη που δε σε είδε ποτέ ως λάθος, που σου σκουπίζει τα δάκρυα, σου ψιθυρίζει πως όλα θα πάνε καλά ακόμα κι αν η ίδια μέσα της ραγίζει…

Μάνα δεν είναι η γυναίκα που σε γεννά αλλά αυτή που σε δημιουργεί… Γι’ αυτό σήμερα αλλά και κάθε μέρα, να θυμηθούμε να τιμήσουμε τις πραγματικές μητέρες και όχι τις φαινομενικές. Τις γυναίκες που γέννησαν ή δε γέννησαν παιδιά αλλά τα αγάπησαν. Τις γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους, που τα είδαν να πεθαίνουν, να σκοτώνονται, να πνίγονται… όλα τα παιδιά που έχασαν τις μητέρες τους, όλες τις γυναίκες που επέλεξαν να γίνουν μητέρες σε παιδιά ορφανά, σε παιδιά εγκαταλελειμμένα, σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, με προβλήματα υγειάς, και τόλμησαν να τα αγκαλιάσουν και να τα αγαπήσουν.

Όλες τις γυναίκες που μεγάλωσαν μόνες τους τα παιδιά τους, χωρίς πατέρα, κάτω από όποιες συνθήκες. Όλες εκείνες που ήταν διατεθειμένες να κόψουν τις σάρκες τους για να θρέψουν τα παιδιά τους αλλά οι ίδιες δεν πουλήθηκαν ποτέ και πουθενά, μήτε ψυχικά, μήτε πνευματικά…

Κινητή εορτή

Η Γιορτή της Μητέρας είναι κινητή εορτή – όπως και η γιορτή του πατέρα – και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου. Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς η Γαία ήταν σύζυγος του Ουρανού στη Μυθολογία και σε αυτήν προσωποποιείτο η Φύση, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρευόταν σαν την υπέρτατη θεότητα.

Στην σύγχρονη εποχή, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα μιας και η Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1865, ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και ανάλογες συναντήσεις. Η Γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, μιας και η Ορθόδοξη Εκκλησία τότε τιμά το ότι η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον μόλις 40 ημερών Ιησού στον Ναό για να πάρει την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία). Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα ακολούθησε και σε αυτό τον δυτικό εορτασμό και, πλέον, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

20 από τα πιο όμορφα ρητά για τη μητρότητα

1. Η αγάπη της μητέρας είναι το καύσιμο που επιτρέπει σε έναν απλό άνθρωπο να πετύχει το ακατόρθωτο.

Marion C. Garretty

2. Μητέρα: η πιο όμορφη λέξη στα χείλη της ανθρωπότητας.

Kahlil Gibran

3. Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα.

Ella Parsons

4. Μητέρα είναι ρήμα. Είναι κάτι που κάνεις, όχι απλά αυτό που είσαι.

Dorothy Canfield Fisher

5. Τελικά μόνο εγώ μπορώ να δώσω στα παιδιά μου μια χαρούμενη μητέρα που αγαπάει τη ζωή.

Janene Wolsey Baadsgaard

6. Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Linda Wooten

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με αγάπη, Άνθρωποι, αξιολάτρευτος

7. Στα αυτιά ενός παιδιού, η λέξη «μητέρα» είναι μαγική σε όλες τις γλώσσες.

Arlene Benedict

8. Δεν υπάρχει τρόπος να γίνεις μια τέλεια μητέρα, αλλά εκατομμύρια τρόποι να γίνεις μια καλή.

Jill Churchill

9. Μητέρα – ήταν η τράπεζα στην οποία καταθέταμε όλους μας τους πόνους και τις ανησυχίες.

T. DeWitt Talmage

10. Για τον κόσμο είσαι απλά μια μητέρα. Για το παιδί σου είσαι ο κόσμος όλος.

11. Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου.

Οδυσσέας Ελύτης

12. Υπάρχουν χιλιάδες γυναίκες αλλά μόνο μία μητέρα.

Βολιβιανή παροιμία

13. Όταν είσαι μητέρα, δεν είσαι ποτέ πραγματικά μόνη στις σκέψεις σου. Μια μητέρα πρέπει να σκέφτεται πάντα δύο φορές. Μια για τον εαυτό της και μια για το παιδί της.

Sophia Loren

14. Θα υπάρχουν τόσες πολλές φορές που θα αισθάνεσαι σαν να έχεις αποτύχει, αλλά στα μάτια, στην καρδιά και στο μυαλό του παιδιού είσαι μια Super Μαμά.

Stephanie Precourt

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με άγγιγμα, αγγίζω, αγκαλιά

15. Τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί, γεννιέται επίσης και η μητέρα. Δεν υπήρχε πριν – η γυναίκα υπήρχε αλλά ποτέ η μητέρα. Η μητέρα είναι μια νέα ύπαρξη.

Osho Rajneesh

16. Ο άνθρωπος γερνάει την ημέρα που χάνει τη μητέρα του.

Paul Claudel

17. Γίνε η μαμά που θέλεις να θυμούνται.

18. Τα πιο πολύτιμα κοσμήματα που θα έχεις ποτέ γύρω από το λαιμό σου είναι τα χέρια των παιδιών σου.

19. Όταν γίνεσαι μητέρα, γίνεσαι μητέρα όλων των παιδιών. Από εδώ και στο εξής κάθε πληγωμένο, εγκαταλελειμμένο, φοβισμένο παιδί είναι δικό σου. Ζεις μαζί με τις βασανισμένες μητέρες κάθε φυλής και πιστεύεις μαζί τους και θρηνείς μαζί τους. Επιθυμείς να παρηγορείς όλους τους απελπισμένους.

Charlotte Gray

20. Μητρότητα είναι η επιλογή που κάνεις κάθε μέρα, να βάζεις την ευτυχία και την ευημερία κάποιου άλλου πάνω από τη δική σου, να διδάσκεις τα δύσκολα μαθήματα, να κάνεις το σωστό ακόμα κι αν δεν είσαι σίγουρη ποιο είναι το σωστό… και να συγχωρείς τον εαυτό σου, ξανά και ξανά, που τα κάνεις όλα λάθος.

Donna Ball

Να λέτε πάντα “σ’ αγαπώ” στη μαμά σας…

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με tattoo, αγάπη, αγκαλιά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις