Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: Εύκολες λύσεις με υλικά από το σπίτι
PLUS

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: Εύκολες λύσεις με υλικά από το σπίτι

Πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα: Εύκολες λύσεις με υλικά από το σπίτι

Όταν το στυλό εκρήγνυται πάνω στο λευκό πουκάμισο είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ωστόσο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Οι λεκέδες από μελάνι, δεν είναι και οι συχνότεροι λεκέδες που μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Έτσι, δεν είναι παράξενο να πάθετε ένα μίνι σοκ, όταν αντικρίζετε πάνω στα ρούχα σας, ή πάνω στα ρούχα  έναν καινούριο λεκέ από μελάνι. Το πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα, μπορεί να γίνει ένα ερώτημα που θα σας απασχολήσει αρκετά. Σκέφτεστε πως δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να το καθαρίσεις και πως είναι καλύτερα να πετάξεις το ρούχο;

Ίσως να ήταν καλό να δοκιμάσετε κάποιες έξυπνες συνταγές, προτού πάρετε απόφαση ότι το ρούχο είναι πέραν πάσης σωτηρίας. Ειδικά αν πρόκειται για κάποιο αγαπημένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου, αξίζει η προσπάθεια. Έχετε υπ’ όψιν σας , ότι κάθε συνταγή λειτουργεί καλύτερα όταν ο λεκές είναι ακόμα υγρός. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην πλύνετε στο πλυντήριο και μη στεγνώσετε το λεκιασμένο ρούχο, προτού δοκιμάσετε τις συνταγές!

Δείτε τι να κάνετε για να απαλλαγείτε άμεσα από τον λεκέ που άφησε το στυλό:

1) Αλάτι και λεμόνι

Για να αντιμετωπίσετε τα σημάδια στα… ρούχα σας, τρέξτε στην κουζίνα σας και αναζητήστε εκεί το αλάτι και ένα λεμόνι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα καθαρό βαμβακερό πανί πάνω στο λεκέ και ρίξτε στο σημείο λίγο αλάτι το χυμό μισού λεμονιού. Δείτε εδώ 4 ακόμα φυσικά καθαριστικά που κρύβονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Το αλάτι και το λεμόνι, είναι ένας αχτύπητος συνδυασμός! Αφήστε το ρούχο να στεγνώσει καλά και, έπειτα, βάλτε το στο πλυντήριο και πλύνετε το με βάση τις οδηγίες που θα βρείτε στην ετικέτα του. Σύντομα, θα δείτε το ρούχο σας να αστράφτει χάρη στη φυσική οξύτητα του χυμού λεμονιού και τις ήπιες λειαντικές και λευκαντικές ιδιότητες του αλατιού.

2) Γάλα

Που να ξέρατε ότι κάτι που υπάρχει ήδη στο ψυγείο σας, μπορεί να αντιμετωπίσει λεκέδες από μελάνι; Κι όμως, το γάλα είναι ένα πολύ εύχρηστο υλικό που θα σας βοηθήσει να σώσεις τα ρούχα σου. Όμως πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα; Για αρχή, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι το μελάνι δε θα εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του ρούχου, ή στις επιφάνειες του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, τοποθετήστε το ρούχο σε μια επιφάνεια που δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, το οποίο θα έχετε καλύψει με άχρηστα υφάσματα (όπως πανιά), ή μεγάλη ποσότητα από χαρτί κουζίνας.

Αφήστε το να δράσει για μερικές ώρες

Έπειτα, πράξτε ανάλογα με το μέγεθος του λεκέ. Αν είναι μια μικρή κηλίδα από στυλό, δε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα.  Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από το ρούχο, στο σημείο όπου βρίσκεται η κηλίδα. Στη συνέχεια, βυθίστε ένα δεύτερο κομμάτι βαμβάκι μέσα σε χλιαρό γάλα, και τρίψτε το πάνω στην κηλίδα.

Αν ο λεκές είναι αρκετά μεγάλος, θα χρειαστεί να βυθίσετε το λεκιασμένο κομμάτι του ρούχου μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό γάλα. Αφήστε το γάλα να δράσει για αρκετές ώρες, ή και για μια νύχτα. Τέλος, ξεπλύνετέ το με άφθονο νερό και τρίψε λίγο λεμόνι πάνω του. Αν η διαδικασία δεν πετύχει την πρώτη φορά, μπορείς να την επαναλάβεις. Σκοπός σου είναι να εξαφανίσεις εντελώς το λεκέ, προτού πλύνεις το ρούχο στο πλυντήριο.

3) Με γάλα & λευκό ξύδι

Η συνταγή αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και είναι ακόμη πιο δραστική. Όπως είναι πιθανό να γνωρίζετε, το λευκό ξύδι είναι σύμμαχος σας στον καθαρισμό ποικίλων σημείων του σπιτιού. Αυτό ισχύει και για τους λεκέδες από μελάνι. Δείτε πώς βγαίνει το μελάνι από τα ρούχα με γάλα και ξύδι;

Σε ένα βαθύ δοχείο, τοποθετήστε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Στη συνέχεια, καλύψτε το λεκέ με ζεστό γάλα και προσθέστε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι. Αφήστε το μείγμα σου να δράσει για αρκετές ώρες, ή για μια νύχτα. Το επόμενο πρωί, μπορείτε να ξεπλύνετε με νερό το ύφασμα, για να δείτε αν εξαφανίστηκε ο λεκές. Αν δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, τρίψτε με λίγο λεμόνι. Αν παραστεί ανάγκη, επαναλάβετε τη διαδικασία. Όταν ο λεκές χαθεί εντελώς, πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο και στεγνώστε το κανονικά.

4) Με καθαρό οινόπνευμα

Η λύση αυτή ενδείκνυται κυρίως για βαμβακερά και σατέν υφάσματα. Μπορείτε να τρίψετε καλά το λεκέ με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε μερικές φορές, με καινούρια κομμάτια βαμβάκι, μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε το ύφασμα με νερό και λεμόνι, για να καθαρίσει εντελώς. Πλύνε κανονικά στο πλυντήριο και αν ο λεκές δεν εξαφανιστεί, επαναλάβετε τη διαδικασία. Αν το ρούχο είναι λευκό, μπορείτε να το μουλιάσετε σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και χλωρίνη, αφήνοντας το για περίπου μια ώρα. Ωστόσο, μη δοκιμάσετε τη χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεθωριάσει το χρώμα τους.

5) Με λακ μαλλιών

Πώς βοηθά στην περίπτωσή μας η… λακ μαλλιών; Πάνω σε υγρό ύφασμα, ψεκάστε αρκετή ποσότητα λακ και τρίψτε το λεκέ με ένα σφουγγαράκι. Επαναλάβετε μερικές φορές, μέχρι να διαλυθεί ο λεκές. Προσέξτε, όμως, γιατί δεν πρέπει να στεγνώσει το ρούχο, αν ο λεκές δεν υποχωρήσει. Αν στεγνώσει, είναι πολύ πιθανό ο λεκές να παραμείνει πεισματικά πάνω στο ύφασμα. Με άλλα λόγια, δε θα βγει ποτέ από το ύφασμα.

Λοιπόν, αφού τρίψετε το ύφασμα που έχει δεχθεί τη λακ μαλλιών, μπορείτε να το μουλιάσετε σε ένα πολύ απλό μείγμα. Αναμείξτε σε ένα δοχείο χλιαρό νερό με λίγο υγρό καθαριστικό για τα πιάτα και λίγες σταγόνες λευκό ξύδι. Μέσα στο δοχείο, τοποθετήστε το λεκιασμένο σημείο του ρούχου. Αφήστε το μείγμα σας να δράσει για περίπου μισή ώρα και πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις