Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γυμναστήρια άνοιγμα: Πρώτος κλάδος που δέχεται μόνο εμβολιασμένους
ΕΛΛΑΔΑ

Γυμναστήρια άνοιγμα: Πρώτος κλάδος που δέχεται μόνο εμβολιασμένους

Γυμναστήρια άνοιγμα: Ανοίγουν γυμναστήρια για εμβολιασμένους και δεξιώσεις γάμου

Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας περιλαμβάνει, εκτός της διευρυμένης διάθεσης των self test, και την άρση ορισμένων περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων. Οι συζητήσεις στις Επιτροπές των ειδικών, τόσο σε εκείνη των λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων, όσο και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, περί της, μερικής, εκ πρώτοις, άρσης περιορισμών για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορονοϊού (2 δόσεις εμβολίων για όσα εμβόλια προβλέπουν σχήμα δύο δόσεων), βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Πολλοί ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους, μιας και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί των συζητήσεων αυτών, οι οποίες αποτελούν και «κίνητρο» για να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στην εκστρατεία εμβολιασμού, οι ειδικοί φέρονται να εξέτασαν το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ακόμη και για την είσοδο σε ανοιχτά θέατρα και θερινά σινεμά – τα οποία προγραμματίζεται να ανοίξουν 28 και 21 του μηνός, αντίστοιχα – σενάριο που τελικά απορρίφθηκε, με δεδομένο πως πολλά από τα ραντεβού των 30άρηδων, οι οποίοι εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca, για τη 2η δόση του εμβολίου, τοποθετούνται εντός καλοκαιριού. Έτσι, προκρίθηκε η «λύση» του self test για τους χώρους αυτούς.

Τα άκρως αδικημένα γυμναστήρια

Στις μετακινήσεις, ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται σύμφωνοι πως αυτές θα μπορούν να γίνονται άνευ των εν ισχύ περιορισμών για τους εμβολιασμένους, είτε μιλάμε για αεροπορικές συγκοινωνίες, είτε για ταξίδια με πλοία ή τραίνο. Επιπλέον, κατατέθηκε πρόταση υγειονομικού πρωτοκόλλου για την πολιτική επανέναρξη των γυμναστηρίων για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Επισημαίνεται πως τις σκέψεις για άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες αποκάλυψε και η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι επιστήμονες «φτιάχνουμε κάποιες οδηγίες για τα οφέλη που θα έχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Η αλήθεια είναι ότι μπορούν να συμμετέχουν – πιστεύουμε ότι εκεί θα οδηγηθούμε – σε πολλές δραστηριότητες, είτε αυτό είναι συναυλίες, είτε είναι γυμναστήρια, είτε πολλά πράγματα. Είναι κάτι το οποίο όμως ακόμα είναι υπό διαμόρφωση και μόλις το έχουμε έτοιμο θα σας το ανακοινώσουμε». Ανακοινώθηκε, τέλος, πως από την προσεχή Δευτέρα (10/5) οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των κολυμβητηρίων με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, κάτι που δε θα απαιτείται για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Επιβεβαίωση Γεωργιάδη για τα γυμναστήρια

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και από αρχές Ιουνίου και για τους υπόλοιπους πολίτες, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open. «Θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους. Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «γύρω στις 17 θα ανοίξουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ στις αρχές του Ιούνη θα ανοίξουν τα γυμναστήρια για όλους». Οπως ανέφερε χθες το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξής τους.

«Οσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα ανοίγουν οι πλαζ και μες στη βδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις δεξιώσεις γάμων στα κτήματα, αλλά και για τα κέτερινγκ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Οσο περνούν οι εβδομάδες θα αυξάνονται τα άτομα που θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις». Ο υπουργός τόνισε ότι όλα γίνονται σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς και «φωτογράφισε» την 15η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ανοίγει ο τουρισμός, ως ημερομηνία για την άρση του μέτρου του ραντεβού στα μαγαζιά (sms), αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.

«Το ραντεβού δυσκολεύει τον καταναλωτή και γι αυτό ήταν πεσμένη η κίνηση. Δεν πήγε όπως θα ήθελα εγώ» πρόσθεσε. Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει αίτημα από πλευράς υπουργείου και για το άνοιγμα των κέντρων ευεξίας αλλά και των καταστημάτων που κάνουν τατουάζ, καθώς είναι «κλάδοι που έχουν πληγεί» από τον κορονοϊό και εξέφρασε την πεποίθησή του πως από την άλλη εβδομάδα θα το δεχθούν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις