Αθήνα

°C

Παρασκευή

25

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Λιβύη 2021: Κάλεσμα από Ε.Ε και ΗΠΑ να τηρηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Λιβύη 2021: Κάλεσμα από Ε.Ε και ΗΠΑ να τηρηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής

Εκλογές Λιβύη 2021: Κάλεσμα από Ε.Ε και ΗΠΑ να τηρηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής

Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Τρίπολη ζητούν επίσημα από τη Λιβύη να τηρηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, που ‘έχουν στόχο να επιτρέψουν στη χώρα να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους και πολέμου. Με μία κοινή ανακοίνωση, οι παραπάνω πρεσβείες παρότρυναν την πρόσφατα ορισμένη μεταβατική κυβέρνηση καθώς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να «διευκολύνουν τη διοργάνωση των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου και να εγκρίνουν έως την 1η Ιουλίου το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο για αυτές τις εκλογές».

«Εκτός από τις πολιτικές διευθετήσεις και τις ρυθμίσεις ασφαλείας, τεχνικές και υλικοτεχνικές προετοιμασίες είναι απαραίτητες», συμπλήρωσαν οι πέντε πρεσβείες, καθώς η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, η διοργάνωση των οποίων αποτελεί ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ορίστηκε. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να προβούμε σε αλλαγές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα αρμόδια όργανα και να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή εκλογών με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσαν. Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο χάος, τις συγκρούσεις επιρροής, την διαίρεση και τις ξένες παρεμβάσεις.

Προεδρικές εκλογές 24/12

Η προοπτική του ανοίγματος ενός νέου κεφαλαίου στη χώρα, μια νέα μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον επιχειρηματία Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ορίστηκε τον Φεβρουάριο στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και έλαβε τον Μάρτιο μια «ιστορική» ψήφο εμπιστοσύνης από το λιβυκό Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι αρμόδια για την ενοποίηση των θεσμικών οργάνων και τη διασφάλιση της μετάβασης από τώρα έως τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πολιτική διαδικασία που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις