Γηροκομείο Χανιά νέα: Σοκαριστικές οι καινούριες μαρτυρίες από συγγενείς και πρώην προσωπικό

ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανιά νέα: Σοκαριστικές οι καινούριες μαρτυρίες από συγγενείς και πρώην προσωπικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Γηροκομείο Χανιά νέα: Σοκαριστικές οι καινούριες μαρτυρίες από συγγενείς και πρώην προσωπικό

06.05.2021 | 15:35

Δεν έχουν προηγούμενο οι νέες μαρτυρίες για το γηροκομείο στα Χανιά με συγγενείς αλλά και πρώην νοσηλευτές να περιγράφουν εικόνες ντροπής. «Εβλεπα σκελετωμένους ηλικιωμένους, έχω φωτογραφίες. Βρήκα τη μάνα μου δεμένη σε ένα καρότσι στο υπόγειο. Γύρω της άλλοι 20 τρόφιμοι δεμένοι», όπως καταγγέλλουν. «Η μάνα μου έζησε 90 μέρες σε αυτό το κολαστήριο. Δεν ήξερα τι γινόταν, δεν με άφηναν να τη δω. Μου έλεγαν ότι είναι μια χαρά και, όταν κατάφερα να τη δω, ήταν σχεδόν σκελετωμένη. Είχε χάσει 20 κιλά και αρνιόταν στο σπίτι να δεχθεί φαγητό», λέει στη Realnews ο Δημήτρης Παρδαλάκης. Ο κ. Παρδαλάκης κατέφυγε σε γιατρό και ανακάλυψε μέσω του ΑΜΚΑ της ηλικιωμένης, ότι στο γηροκομείο έδιναν στη μητέρα του φάρμακα που ποτέ πριν δεν είχε λάβει.

«Ηταν βαριά ψυχοφάρμακα. Της τα έδιναν χωρίς λόγο και αιτία. Μόνοι τους άλλαξαν την αγωγή της χωρίς να με ενημερώνουν, χωρίς να συμβουλευτούν τον δικό μας γιατρό. Της έδιναν stedon και άλλα χάπια. Υπάρχουν αποδείξεις. Πρέπει να λογοδοτήσουν…» επιμένει. «Σε ένα κολαστήριο ζούσε εδώ και 12 χρόνια ο άνθρωπός μου. Τη μάνα μου την είχα βάλει εκεί, την τρέλαναν τη μανούλα μου», μαρτυρά η κόρη ενός ηλικιωμένου που έχασε τη ζωή του στο γηροκομείο. Πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου περιγράφει, από την πλευρά της, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γηροκομείο: «Εμείς οι βοηθοί νοσηλευτών δεν είχαμε πρόσβαση για να ειδοποιήσουμε τους συγγενείς τους. Οι ηλικιωμένοι ήταν αβοήθητοι και παντού επικρατούσε ο φόβος.

«Τους έδεναν στα αμαξίδια ή τους κλείδωναν στα δωμάτια»

Όλα ήταν απόρρητα. Παντού σιωπή. Ούτε κουβέντα δεν αλλάζαμε μεταξύ μας. Δεν μας άφηναν. Συνεννοούμασταν με τα μάτια. Τους έδεναν στα αμαξίδια ή τους κλείδωναν στα δωμάτια. Βρίσκαμε κατάκοιτους γέροντες στα μπάνια ή στα υπόγεια μετά από ώρες. Δεν τους άφηναν να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τους συγγενείς τους. Έρχονταν γιοι και κόρες και δεν τους άφηναν να τους πλησιάσουν. Οσο ήμουν εκεί, πέθαναν 25 άτομα». Όπως και να χει, η έρευνα για να διαπιστωθεί πόσοι τελικά ηλικιωμένοι πέθαναν στο γηροκομείο από το 2009 είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Στον Άρειο Πάγο ακόμη μία φορά ο δικηγόρος του γηροκομείου

Εχθές κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμπληρωματικό υπόμνημα από τον δικηγόρο της δομής, όπως είχε προαναγγείλει o ίδιος. Ο δικηγόρος των ιδιοκτητριών του γηροκομείου ζητά να εξετασθούν 95 μαρτύρες από την πλευρά του οίκου ευγηρίας Χανίων, σημειώνοντας να μη γίνει διαχωρισμός μεταξύ μαρτύρων κατηγορίας και μαρτύρων υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπεράσπισης, συνολικά 148 άτομα (μαζί με τους 53 που είχαν δηλωθεί την περασμένη εβδομαδα) προτίθενται να καταθέσουν υπέρ του γηροκομείου. Κατά τον δικηγόρο, το 90% από αυτούς είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στο γηροκομείο και διαψεύδουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες στον χώρο.

Η ανακοίνωση του δικηγόρου:

«Μετέβην σήμερα, ήτοι στις 05/05/2021 περί ώρα 12:30 στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου για την κατάθεση συμπληρωματικού υπομνήματος-αναφοράς προκειμένου να εξετασθούν 95 μαρτύρες από την πλευρά του Οίκου Ευγηρίας Χανίων. Ζήτησα να μην γίνεται διαχωρισμός μεταξύ μαρτύρων κατηγορίας και μαρτύρων υπεράσπισης, διότι βρισκόμαστε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και έτσι όλοι οι μάρτυρες είναι μάρτυρες αληθείας. Διαμαρτυρήθηκα εντόνως, διότι μόνο ο Εισαγγελέας θα κρίνει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη που, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν προκύπτει η τέλεση κανενός αδικήματος, καθώς επίσης διαμαρτυρήθηκα να μη διαρρέουν έγγραφα της διαδικασίας σε ιστοσελίδες, όπως το facebook, των καταγγελλόντων»

Exit mobile version