Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμός 30 – 44 επιλογή: Πότε “ανοίγουν” όλα τα εμβόλια
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός 30 – 44 επιλογή: Πότε “ανοίγουν” όλα τα εμβόλια

Εμβολιασμός 30 - 44 επιλογή: Στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 30-39 και 40-44 διατίθεται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca

Πριν το τέλος του μήνα θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 30-44, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε ότι αφορά στο ερώτημα που τίθεται για το πότε θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και όχι μόνο αυτό της AstraZeneca στην ηλικιακή ομάδα των 30-44, αυτό θα γίνει πριν τα τέλη Μαϊου. Να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα αρμόδια στελέχη υποστήριζαν ότι τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα 40-44 η διάθεση όλων των εμβολίων θα αρχίσει εντός του Μαϊου. Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας προς το τέλος του μήνα θα ανοίξει για τη μικρότερη ηλικιακά ομάδα των 30-39.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα στις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, 30-39 και 40-44 διατίθεται μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. Μάλιστα η ανταπόκριση των ηλικιακών ομάδων αυτών ήταν εντυπωσιακή, με μαζική είσοδο στο σύστημα και μαζικό κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό ήδη από τις πρώτες ώρες που δόθηκε η δυνατότητα. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 45-49 έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια.

Εμβολιασμός: Πόσο διαρκεί η ανοσία

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στα πρώτα ευρήματα για την διάρκεια της ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του ιού. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η επαναλοίμωξη τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

«Αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο. «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό» προσέθεσε η κ. Θεοδωρίδου.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες

Απογοητευτικά παραμένουν τα ποσοστά εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες, παρά το γεγονός πως η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε τις 11 Ιανουαρίου για τους άνω των 85 ετών και σταδιακά μέχρι τις 10 Απριλίου είχε ξεκινήσει η διαδικασία των ραντεβού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας:

-Στους πολίτες άνω των 85 ετών μόλις το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68% αν προσθέσουμε και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

-Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 68% μαζί με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

-Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, που αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη από πλευράς συμμετοχής, έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.

-Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 74%.

-Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.

-Στους 60-64, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Στον αντίποδα, από την ηλικιακή ομάδα 30-39 έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού που αφορούν 177.000 πολίτες.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στον εμβολιασμό υγειονομικών στην Ευρώπη σε σύνολο 16 χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕCDC, το 62,7% των υγειονομικών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από εμβόλιο για τον κορονοϊό και κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία. Επιπλέον, το 30% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και το 70% έχει κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να εμβολιαστεί εντός του Μαΐου.

Έκκληση στις μεγαλύτερες ηλικίες

“Όσοι δεν έχουμε εμβολιαστεί από μεγαλύτερες ηλικίες, να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Και πλέον με γοργούς ρυθμούς, όπως ανοίγουν η μία ηλικιακή ομάδα πίσω από την άλλη, να καταφέρουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία, αυτό το δώρο της Επιστήμης, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση και άλλων μέτρων, ώστε να μπορέσει φυσιολογικά η μέση ελληνική οικογένεια να κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, πιο ανθρώπινες, πιο κανονικές”, ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις