Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόσιαλος πατέντα εμβολίων: Ο πρώτος που το πρότεινε, τι γράφει σήμερα
ΕΛΛΑΔΑ

Μόσιαλος πατέντα εμβολίων: Ο πρώτος που το πρότεινε, τι γράφει σήμερα

Μόσιαλος πατέντα εμβολίων: Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται στο ζήτημα με τις πατέντες των εμβολίων το οποίο έχει θίξει από τον Απρίλιο του 2020.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE- ο πρώτος που πρότεινε την άρση της πατέντας των εμβολίων ή τουλάχιστον την αγορά τους από την Ενωμένη Ευρώπη- αναφέρεται και πάλι στο ζήτημα, σχολιάζοντας την χθεσινή -ιστορική όπως την χαρακτηρίζει- απόφαση των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: Ποιες χώρες ζητούν να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων

Ο καθηγητής σημειώνει την αλλαγή της στάσης της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα ζήτημα που ο ίδιος είχε θίξει τον Απρίλιο του 2020 και όπως αναφέρει “τους τελευταίους 13 μήνες συνέχισα να προωθώ την πρόταση μου διεθνώς”.

Σημειώνεται ότι το ποιος είχε πρώτος την ιδέα και πρώτος την διατύπωσε, προκάλεσε πολιτική κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να λέει ότι ο πρωθυπουργός πρώτος υιοθέτησε την πρόταση Μόσιαλου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι όταν διατύπωσε και αυτός την πρόταση, δέχθηκε ειρωνείες από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, που έκανε λόγο για εμβολιόδεντρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Το Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου έθεσα για πρώτη φορά παγκόσμια την αναγκαιότητα της μαζικής παραγωγής εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είχα τονισει ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί αν δεν γίνει άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας (με αντίστοιχη αποζημίωση των εταιρειών που θα ανακαλύψουν εμβόλια, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχουν κίνητρα για την ανακάλυψη νέων εμβολίων) και τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε άλλες εταιρείες που έχουν παραγωγικές δυνατότητες.

Τον επόμενο μήνα παρόμοιες προτάσεις κατατέθηκαν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρκετές χώρες. Οι προτάσεις μας όμως αγνοήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ελβετία), που ‘εμπόδισαν’ τις σχετικές διαδικασίες να εξελιχθούν εντός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Εχτές η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με μια ιστορική απόφαση, αποφάσισε να ανοίξει το θέμα στα πλαίσια του ΠΟΕ. Οι Αμερικανοί διευκρίνισαν ότι η άρση θα είναι προσωρινή και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο με δεδομένη την συνθετότητα του θέματος και ότι η τελική λύση του προβλήματος θα είναι συναινετική (consensus-based).

Επομένως δεν είναι σαφές ακόμη το περιεχόμενο της τελικής πρότασης αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει ταυτόχρονα με την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας και ασφαλιστικές δικλείδες και κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων.

”Τους τελευταίους 13 μήνες συνέχισα να προωθώ την πρόταση μου διεθνώς”

Τους τελευταίους 13 μήνες συνέχισα να προωθώ την πρόταση μου διεθνώς. Οι αντιστάσεις ήταν τεράστιες. Αλλά τώρα βλέπουμε μια σαφή διέξοδο σε ένα μεγάλο θέμα παγκόσμιας πολιτικής. Το Politico τόνισε πρόσφατα ότι η πρόταση μου είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ το πιο πρόσφατο άρθρο μου για το θέμα αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais πριν από 3 εβδομάδες.

Σήμερα άλλαξε στάση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι για να υλοποιηθούν μεγάλες προτάσεις πρέπει να κατατεθούν έγκαιρα για να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης, ανάλυσης των επιχειρημάτων και λήψης αποφάσεων.

Αυτό έκανα επίσης από την αρχή της πανδημίας όταν έγκαιρα από προειδοποίησα τη χώρα τον Ιανουάριο του 2020 για τον επερχόμενη πανδημία και πρότεινα τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προετοιμασία της χώρας μας. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων γίνεται με διορατικότητα, καινοτόμες προτάσεις, σοβαρότητα και επιμονή. Αυτό έμαθα να κάνω στη ζωή μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις