Astrazeneca εμβόλιο θρομβώσεις: Ο ίδιος ο κορονοϊός τις προκαλεί λέει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΕΛΛΑΔΑ

Astrazeneca εμβόλιο θρομβώσεις: Ο ίδιος ο κορονοϊός τις προκαλεί λέει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Astrazeneca εμβόλιο θρομβώσεις: Τι λέει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας για τις επικίνδυνες παρενέργειες

06.05.2021 | 11:58

Χωρισμένη στα δύο είναι η αιτία που προκαλεί παρενέργειες το εμβόλιο της AstraZeneca δήλωσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή «πρόκειται για μια αντίδραση που οφείλεται σε υπερευαισθησία του ανοσολογικού συστήματος απέναντι στον αδενοϊό και την πρωτεΐνη του ιού κορoνοϊού που αρχίζει να βγαίνει. Είναι μικτή αιτιολογία. Δεν ευθύνεται μόνο το εμβόλιο, αλλά κυρίως το πρόβλημα ξεκινά από την πρωτεΐνη του ιού. Δεν υπάρχει μια ευθύγραμμη σχέση, σου βάζω το εμβόλιο, παθαίνεις θρόμβωση και κάποιοι θα πεθάνουν. Ο ιός αυτός είναι πολύ σκληρός. Προκαλεί από μόνος του θρόμβωση. Όταν δίνουμε στον οργανισμό ένα κομμάτι του, πυροδοτεί μια διαδικασία θρόμβωσης” σημείωσε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι ανέφικτο να προβλέψει κανείς προ εμβολίου αν θα παρουσιάσει θρόμβωση. «Δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Και είναι επικίνδυνο να κάνει κάποιος εξετάσεις πριν το εμβόλιο. Μπορεί να γίνει και αισχροκέρδεια πάνω στο θέμα. Ούτε ένας γιατρός μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά, ένα προφίλ του ασθενή για το θέμα». «Ο μη εμβολιασμός” πρόσθεσε, “των ανθρώπων που έχουν ιστορικό θρόμβωσης θα τους εκθέσει στον κίνδυνο να περάσουν βαριά τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός έχει κατά 17% συχνότητα φλεβικής θρόμβωσης κατά μέσο όρο». Τέλος χαρακτήρισε «καθαρή ανοησία” ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες. “Αυτή η κουβέντα γίνεται μόνο στην Ελλάδα” είπε, υπογραμμίζοντας ότι “η γονιμότητα δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια. Όπως και η ίδια η νόσηση δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα».

Ο θάνατος της 44χρονης από το εμβόλιο

Αφορμή για την ανησυχία τα τελευταία 24ωρα στην χώρα για τις παρενέργειες του εμβολίου στάθηκε ο θάνατος της 44χρονης γυναίκας στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης, η οποία εμβολιάστηκε τη Δευτέρα 3 Μαΐου με το εμβόλιο της AstraZeneca.  H 44χρονη Μάρθα πέθανε 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της, ενώ δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα υγείας.   Ο σύζυγός της είπε πως μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας η γυναίκα ήταν μια χαρά, αλλά το βράδυ ανέβασε δέκατα, πήρε ένα χάπι με παρακεταμόλη και έπεσε για ύπνο. Δυστυχώς, γύρω στις 3:30 – 4:00 τα ξημερώματα της Τρίτης η 44χρονη έχασε τη ζωή της και ο σύζυγός της κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο επιβεβαίωσε τον θάνατό της.

Λινού: «Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να επιλέξουν εμβόλια mRNA»

Εμβόλια mRNA να επιλέξουν, εφόσον έχουν αυτήν τη δυνατότητα, όσες γυναίκες είναι κάτω των 50 ετών, σύστησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.  Όπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εμβολιασμός είναι ο κύριος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τον κορωνοϊό και τόνισε πως οι άνω των 50 ετών θα πρέπει ασυζητητί να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς να φοβούνται τίποτα. Αντίθετα, σύστησε στις γυναίκες που είναι κάτων των 50 ετών, αν έχουν τη δυνατότητα επιλογής να μην κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά να επιλέξουν ένα από τα εμβόλια με mRNA.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου, σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα εμφανιστούν.   Για τις μάσκες είπε πως πιθανόν να τις βγάλουμε τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα πάει ο εμβολιασμός.  Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τα εμβόλια σε παιδιά, ενώ τόνισε πως ήδη στην Αμερική άρχισαν να εμβολιάζονται.  Η κ. Λινού τάχθηκε επίσης υπέρ της κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις, καθώς, όπως είπε δεν λειτούργησαν σωστά και χαρακτήρισε θετικό το άνοιγμα της εστίασης, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με αξιόπιστα τεστ στους εργαζόμενους.

Exit mobile version