Επανεκκίνηση: Εστίαση, σχολεία, τουρισμός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανεκκίνηση: Εστίαση, σχολεία, τουρισμός

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Επανεκκίνηση: Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να στρέψει το βλέμμα της στην επανεκκίνηση τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής.

04.05.2021 | 12:26

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πια γεγονός μετά το άνοιγμα και της εστίασης, αλλά και την επερχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων και του τουρισμού την ερχόμενη εβδομάδα. Με δεδομένο ότι και το σύστημα υγείας αρχίζει να αποσυμπιέζεται και παράλληλα το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να στρέψει το βλέμμα της στην επανεκκίνηση τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη σχεδιάσει τα επόμενα βήματα στον τομέα της οικονομίας με γνώμονα την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες και παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν κανονικά.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Συγκεκριμένα οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση αναλογικά με βάση τον περυσινό τους τζίρο, αλλά και την ζημιά που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση ξεχωριστά από την πανδημία και την εξάμηνη αναστολή λειτουργίας τους. Παράλληλη οικονομική στήριξη θα λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται και νέες φορολογικές διευκολύνσεις, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για «κούρεμα» κάποιων οφειλών, που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές.

«Ζεστό χρήμα»

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στην Alpha freepress ότι «οι επιχειρήσεις χρειάζονται ζεστό χρήμα στην τσέπη τους για να επαναλειτουργήσουν και μεγάλο χρονικό διάστημα αποπληρωμής των χρεών που έχουν σωρευτεί όλους αυτούς τους μήνες». Σε αυτήν την κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο πολλών δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών των επαγγελματιών και των εργαζομένων, με την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα έχει διπλό όφελος: από την μία θα διώξει το άγχος των επιχειρηματιών στην έναρξη της λειτουργίας τους, αφετέρου θα δημιουργήσει και έσοδα, αφού όποιος θα ενταχθεί στην ρύθμιση θα πληρώνει ένα μικρό ποσό δόσης που θα εισπράττει το κράτος. Αν δεν υπάρξει αυτή η δυνατότητα, τότε ο κίνδυνος κάποιοι επαγγελματίες να μην καταβάλουν καθόλου τις υποχρεώσεις τους θα είναι μεγάλος.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αρχίσουν να εισρέουν στην χώρα μας από στο τέλος του καλοκαιριού και θα διαχυθούν σε ένα μεγάλο εύρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, δίνοντας ευκαιρίες για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ήδη τα επιχειρηματικά σχέδια όσων επιθυμούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει εκείνη προκαταβολικά ένα μέρος των χρημάτων, ώστε να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα πριν ακόμη έρθουν τα χρήματα από το Ευρωπαικό Ταμείο.

 

«Επανεκκίνηση» της πολιτικής

Εκτός όμως από την οικονομία στην χώρα θα επανεκκινήσει και η πολιτική με την στενή έννοια του όρου, αφού πλέον η αντιπαράθεση των κομμάτων θα κινηθεί τους επόμενους μήνες γύρω από την οικονομία, την μεσαία τάξη και την νεολαία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι για να παραμείνει ισχυρή η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης που έχει χτίσει όλους αυτούς μήνες τόσο με την μεσαία τάξη, όσο και με την νεολαία. Με δεδομένο ότι μεσαία τάξη ίσον «επιχειρείν», στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τόσο το εργασιακό νομοσχέδιο, όσο και το νομοσχέδιο του του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που απλοποιεί ακόμη περισσότερο την αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων και μειώνει σε σημαντικό ποσοστό την γραφειοκρατία, θα αποτελέσουν σημαντικά όπλα στα χέρια των μικρομεσαίων επενδυτών και επιχειρηματιών.

Ενίσχυση του επιχειρείν

Τα νομοσχέδια αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μια ακόμη παρόμοια τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι αφενός θα ενισχύσουν την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αφετέρου θα ενισχύσουν και την βιωσιμότητα των παλαιότερων. Την ίδια σχέση εμπιστοσύνης που έχει με την μεσαία τάξη η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει και με την νεολαία. Η τεράστια ανταπόκριση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις ηλικίες 30-50 έδειξε ότι οι νέοι εμπιστεύονται την κυβέρνηση και αυτό αποτελεί μεγάλο κέρδος που πρέπει να κεφαλοποιηθεί. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα πράγμα: προοπτική για το μέλλον. Και αυτήν ακριβώς την προοπτική για το μέλλον των νέων σχεδιάζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο σχδεδιασμός γίνεται πάνω σε δύο συγκεκριμένους άξονες: την εύρεση εργασίας μέσω μιας ανοιχτής αγοράς που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους και στην ανταποδοτική αμοιβή τους, ώστε να μην αναγκάζονται να αναζητούν εργασία οι νέοι στις χώρες τους εξωτερικού.

Η επιστροφή στην κανονικότητα έγινε μέσω του ανοίγματος του συνόλου των δραστηριοτήτων της οικονομίας, η επανεκκίνηση ωστόσο θα «δοκιμάζεται» καθημερινά για τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version