Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να φτιάξω κεριά: Κάντε τα μόνοι σας στο σπίτι
PLUS

Πώς να φτιάξω κεριά: Κάντε τα μόνοι σας στο σπίτι

Πώς να φτιάξω κεριά: Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζατε

Τα κεριά σε διάφορα σχήματα και χρώματα, έχουν γίνει πολύ της μόδας, και θα το έχεις παρατηρήσει σίγουρα στο Instagram. Μπορείτε να φτιάξετε, όμως, τα δικά σας, με λίγα απλά βήματα. Σας έχουμε όλες τις οδηγίες που χρειάζεστε για να τα φτιάξετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε ότι τραβάει η όρεξη σας, αρκεί να έχετε χρόνο και διάθεση. Δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά του εμπορίου. Οι πιο συνηθισμένες τεχνικές κατασκευής κεριών είναι τρεις: το βούτηγμα (Dipping), η χύτευση (moulding), το γέμισμα. (filling).

Βούτηγμα για εκκλησιαστικά κεριά και λαμπάδες

Παράγονται βουτώντας πολλές φορές το φυτίλι σε παραφίνη

  • 1. Τεντώστε τα φυτίλια σε ένα φορέα για 6 η 16 κεριά η απλά ένα φυτίλι με κάτι βαρύ δεμένο στην μια άκρη του.
  • 2. Βουτήξτε τα φυτίλια μέχρι την κορυφή σε λιωμένη παραφίνη 65βαθμών και μετά σηκώστε τα. Βουτώντας τα φυτίλια πολλές φορές το στρώμα παραφίνης γίνεται παχύτερο.
  • Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι το κερί να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος.
  • 3. Κόψτε τις άκρες με ψαλίδι και κρεμάστε τα κεριά σε στήριγμα όσο χρειάζεται για να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
  • 4. Λιώστε την παραφίνη λίγο στην βάση του κεριού σε θερμή πλάκα.
  • 5. Χρωματίστε εξωτερικά το κερί βουτώντας το σε χρωματισμένη παραφίνη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις σκληρές παραφίνες. Οι τύποι 4110 η 5905 έχουν σ.τ. 60 βαθμούς και κρυώνουν γρήγορα επιτρέποντας τη δουλειά να γίνεται γρήγορα, όμως τα κεριά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα. Πιο κατάλληλες είναι οι παραφίνες 4115 και 5803, έχουν πιο χαμηλό σ.τ., είναι πιο εύκαμπτες και εύπλαστες όταν είναι ζεστές.

Χύτευση

  • 1. Προετοιμασία καλουπιού:
    Περάστε το φυτίλι από την τρύπα στον πάτο του καλουπιού, βουλώστε την τρύπα με την ειδική πάστα η τάπα. Το φυτίλι το δένουμε σε ένα στήριγμα στην ανοικτή πλευρά του καλουπιού.
  • 2. Λιώνουμε το κερί: Θα χρειαστεί περίπου ένα κιλό παραφίνη για ένα μέτριου μεγέθους κερί. Κόβουμε την παραφίνη σε κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο δοχείο. Το δοχείο αυτό τοποθετούμε μέσα σε δεύτερο δοχείο με βραστό νερό. Να αποφεύγεται απευθείας επαφή με πηγή θερμότητας (γκάζι, ηλεκτρικό μάτι).
  • 3. Προσθήκη χρώματος αρώματος και προσθέτων: Όταν η παραφίνη φτάσει τους 80 βαθμούς προσθέτουμε χρώμα και άρωμα ανακατεύουμε με μεταλλική βέργα. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα του χρώματος. Για να δούμε την απόχρωση στάζουμε λίγο κερί σε ένα αλουμινόχαρτο.
  • 4. Χύτευση: Προσοχή στην θερμοκρασία χύτευσης ανάλογα με τον τύπο του καλουπιού. Αν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή μπορεί να έχομε ελαττώματα τα οποία όμως πολλές φορές καταλήγουν σε ενδιαφέροντα σχέδια και αρέσουν πολύ. Αδειάστε το λιωμένο κερί αργά στο κέντρο του καλουπιού γύρω από το φυτίλι. Φυλάξτε μέρος του κεριού για αργότερα.
  • 5. Γεμίστε το κενό: Αφήστε το κερί να σκληρύνει για 1 ώρα. Με αιχμηρό εργαλείο τρυπήστε την επιφάνεια στο κέντρο του κεριού. Οσο σκληραίνει το κερί μέσα στο καλούπι συρρικνώνεται και δημιουργεί κενό στο κέντρο. Αφήστε το κερί να σκληρύνει τελείως και προσθέστε στο κέντρο το υπόλοιπο λιωμένο κερί για να καλυφθεί το κενό λίγο κάτω από την επιφάνεια.
  • 6. Αφαιρέστε το κερί από το καλούπι: Αφήστε το να σκληρύνει τελείως και όταν είναι κρύο αφαιρέστε την τάπα από την βάση του και αναποδογυρίστε το καλούπι. Αν δεν βγει αμέσως τραβήξτε το από το φυτίλι. Ο πάτος του καλουπιού είναι τώρα η κορυφή του κεριού.
  • Κόψτε το φυτίλι 2εκ πάνω από την κορυφή. Για να κάνουμε επίπεδη την βάση χρησιμοποιούμε θερμαινόμενη πλάκα όπως σίδερο η ζεστή κατσαρόλα ώστε να λιώσουμε το περισσευούμενο κερί.

Γέμισμα ποτηριού

  • 1. Χρησιμοποιούμε φυτίλι κερωμένο με βάση. Το τοποθετούμε ώστε η μεταλλική βάση να ακουμπάει στο κέντρο στο εσωτερικό του ποτηριού και με ένα μανταλάκι, ένα μολύβι, η δύο καλαμάκια στηρίζουμε την κορυφή του στη μέση του ποτηριού.
  • 2. Ζεσταίνουμε ελαφρά το ποτήρι.
  • 3. Λιώνουμε την παραφίνη προσθέτουμε χρώμα και άρωμα και χυτεύουμε στους 70 βαθμούς αφήνοντας ένα μέρος της παραφίνης για αργότερα.
  • 4. Αφήνουμε να σκληρύνει, στο κέντρο δημιουργείται κενό λόγω συρρίκνωσης.
  • 5. Προσθέτουμε την παραφίνη που περίσσεψε για να γεμίσομε το κενό.
    Αφήνουμε να σκληρύνει καλά.
  • 6. Ελευθερώνουμε το φυτίλι και το κόβουμε 1εκ πάνω από την επιφάνεια.

Πόσο σημαντική είναι η θερμοκρασία χύτευσης;

Είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Εξαρτάται από το κερί το καλούπι, και τον τύπο της επιφάνειας που επιθυμείτε. Αν είναι πολύ ζεστό κολλάει στο καλούπι και δύσκολά βγαίνει, αν είναι πολύ κρύο (έχει κάνει μεμβράνη στην επιφάνεια, τότε συνήθως ξεκαλουπώνεται εύκολα αλλά εμφανίζει ανώμαλη ρουστίκ επιφάνεια που μπορεί να είναι επιθυμητή. Γενικά η θερμοκρασία χύτευσης συνιστάται να είναι οι 90 βαθμοί. Αν δεν προσέξουμε και ζεστάνουμε το κερί απευθείας στο μάτι η τη φωτιά και όχι έμμεσα με bain marie υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης και αυτανάφλεξης ακόμα και χωρίς σπινθήρα. Συνιστάται επομένως η χρήση υδατόλουτρου (bain marie) που δεν επιτρέπει την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 100βαθμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις