Κορονοϊός απολύμανση: Νέες περιπτώσεις απάτης

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κορονοϊός απολύμανση: Νέες περιπτώσεις απάτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κορονοϊός απολύμανση: Έμπαιναν στα σπίτια δήθεν για να κάνουν απολύμανση και έκλεβαν μετρητά και κοσμήματα.

04.05.2021 | 10:30

Άλλες φορές συστήνονταν στους ιδιοκτήτες των σπιτιών σαν υπάλληλοι του δήμου, δήθεν έτοιμοι να κάνουν… απολύμανση στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό! Άλλες, ανάλογα με την περίσταση, προσποιούνταν τους τεχνικούς της ΔΕΗ και με τον ισχυρισμό της καταστροφικής βλάβης που ήταν προ των πυλών (!), έπειθαν τα θύματα, να τοποθετήσουν μετρητά και κοσμήματα στο εσωτερικό μιας μαξιλαροθήκης! Όση ώρα διαρκούσαν οι «εργασίες», μπαίνοντας και βγαίνοντας στα δωμάτια του σπιτιού, έπαιρναν τα… μαξιλάρια και εξαφανίζονταν με το περιεχόμενο! Συνεχείς ήταν οι καταγγελίες ιδιοκτητών σπιτιών, που είδαν στις οικίες τους, το ζευγάρι των δραστών, να εμφανίζεται με τις προαναφερθείσες ιδιότητες. Κοινός παρονομαστής, ότι, όταν αποχωρούσαν μετά το τέλος της… απολύμανσης για την covid ή μετά την… επιδιόρθωση της υποτιθέμενης βλάβης στα ηλεκτρολογικά, είχαν μείνει χωρίς χρήματα και χωρίς τα κοσμήματά τους και άλλα αντικείμενα αξίας…

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Με τις καταγγελίες ασχολήθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Παγγαίου, της Αστυνομίας Καβάλας. Κατάφεραν να εξιχνιάσουν επτά περιπτώσεις κλοπής από οικίες ηλικιωμένων και δύο απόπειρες, που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος του 2020 – Ιανουάριος του 2021, σε οικισμούς του Νομού. Ταυτοποιήθηκαν, όπως πληροφορούν, τα στοιχεία δύο ημεδαπών, μίας γυναίκας και ενός άνδρα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή και απάτη. Στη σχετική δικογραφία, προστίθεται, περιλαμβάνονται άλλοι δύο δράστες, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων ερευνώνται. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή από την Αστυνομία, των τρόπων που έβρισκαν οι δράστες των απατών για να πετυχαίνουν τον σκοπό τους, την αφαίρεση δηλαδή των χρημάτων και κοσμημάτων.

Οι γυναίκες έμπαιναν μπροστά

«Ως προς τη μεθοδολογία δράσης», εξηγεί η Αστυνομία «με διαφορετικές συνθέσεις, οι τέσσερις δράστες μετέβαιναν με οχήματα στις οικίες ηλικιωμένων, όπου μια από τις γυναίκες, προσποιούμενη την υπάλληλο του Δήμου ή της Δ.Ε.Η. εισέρχονταν στο εσωτερικό των σπιτιών. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας είτε το πρόσχημα της απολύμανσης για την πρόληψη ασθενειών είτε το πρόσχημα της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος και προφασιζόμενη την πιθανή καταστροφή χρημάτων και τιμαλφών που βρίσκονταν στο σπίτι, ζητούσε από τους ηλικιωμένους να τα συγκεντρώσουν μέσα σε μαξιλαροθήκες. Στη συνέχεια, με τη μέθοδο της απασχόλησης του ηλικιωμένου αφαιρούσε τις μαξιλαροθήκες με τα συγκεντρωμένα χρήματα και τιμαλφή, καθώς και άλλα χρηματικά ποσά που εντόπιζε στο εσωτερικό των σπιτιών και διέφευγε με το όχημα όπου ανέμενε ο συνεργός της».

32.000 ευρώ σε μετρητά η λεία τους

Με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσθέτει η Αστυνομία, οι δράστες κατάφεραν σε επτά περιπτώσεις να αφαιρέσουν από τις οικίες ηλικιωμένων συνολικά το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ περίπου, διάφορα τιμαλφή και χρυσαφικά, ενώ σε άλλες δύο περιπτώσεις οι πράξεις τους έγιναν αντιληπτές. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την περίπτωση εμπλοκής τους και σε άλλη κλοπή με τις ίδιες μεθόδους.

Exit mobile version