Αθήνα

°C

Τετάρτη

05

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εστίαση άνοιγμα 3/5: «Βροχή» οι κρατήσεις σε καφέ και εστιατόρια – Ολα τα μέτρα
ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση άνοιγμα 3/5: «Βροχή» οι κρατήσεις σε καφέ και εστιατόρια – Ολα τα μέτρα

Εστίαση άνοιγμα 3/5: Ήδη σε αρκετά καταστήματα έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές κρατήσεις

Άνοιξαν σήμερα από νωρίς το πρωί πολλές καφετέριες και εστιατόρια μετά από 6 μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η επαναλειτουργία της εστίασης γίνεται υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων. Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ξεκίνησαν να ετοιμάζουν τα καταστήματά τους για να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες. Ήδη oι πρώτοι πελάτες από νωρίς το πρωί, άρπαξαν την ευκαιρία για να απολαύσουν τον πρώτο καφέ σε κατάστημα, μετά απο έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη σε αρκετά καταστήματα στο Κολωνάκι έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές κρατήσεις τόσο για το μεσημέρι όπως και για το βράδυ, αφού η σημερινή ημέρα είναι αργία και αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν εργάζονται και θα εκμεταλλευτούν τον ανοιξιάτικο καιρό για να πάνε μια βόλτα. Ανοικτά λοιπόν έως τις 22:45 το βράδυ θα είναι τα καταστήματα εστίασης χωρίς μουσική και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, ενώ οι πολίτες πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Εστίαση: Αισιοδοξία αλλά και μαύρα σύννεφα στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς περίπου το 20% των επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ανοίγει σήμερα η εστίαση στη Θεσσαλονίκη. Όπως δηλώνει στο GRTimes ο πρόεδρος της ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, μεταξύ των συναδέλφων του υπάρχει αισιοδοξία αλλά συγκρατημένη, καθώς εκτιμά πως θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου ο κλάδος να επιστρέψει σε μία σχετική «κανονικότητα». Εξάλλου, οι κρατήσεις για σήμερα και αύριο κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά ποσοστά. Τα καταστήματα εστίασης είχαν προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στις απαραίτητες προετοιμασίες ενώ σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα, κάποιο μέρος του προσωπικού αναγκαστικά θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας καθώς οι ανάγκες με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είναι μεγάλες.

«Αγκάθι», εκτός από τη λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων, παραμένει το θέμα της μουσικής που δεν θα επιτρέπεται, αλλά και το ωράριο το οποίο αν και διευρύνεται από σήμερα με την απαγόρευση να ξεκινά στις 11:00 μμ, συνεχίζει να λειτουργεί ανασταλτικά για κάποιο μέρος της πελατείας Ο κ. Φιλοκώστας πάντως εξέφρασε την ελπίδα, κάποια από τα παραπάνω θέματα να διευθετηθούν με το άνοιγμα και του τουρισμού από τις 15 Μαΐου και μετά. Υπενθυμίζεται ότι το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης ξεκίνησε από σήμερα με συγκεκριμένους κανόνες.

Τα μέτρα που ισχύουν

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.

Χωρίς μουσική

Οι υγειονομικοί κανόνες θα είναι επίσης αυστηροί με κυρώσεις σε όσους δεν τους τηρούν:

Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται και όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών:

0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα

1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών

1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.

Υπενθυμίζεται σε κάθε περίπτωση ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μάη. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ερχεται πιο διευρυμένο ωράριο – Τι είπε ο Γεωργιάδης για την απουσία μουσικής

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί» τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο» συμπλήρωσε. Μέχρι έξι άτομα στα τραπέζια, με κωδικό 6 και αναχώρηση στις 10:45 το βράδυ, υπενθύμισε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Κάθε εβδομάδα θα συνεχίσει να συνεδριάζει Επιτροπή Λοιμωξιολόγων». «Σήμερα δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή, κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα» τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Αναμφίβολα υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν σε αναστολή και ζητώ συγγνώμη, καθώς δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο, πρόσθεσε ο υπουργός.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και το Απρίλιο. Μίλησε επίσης για θριαμβευτική εικόνα εμβολιασμού από τη νέα γενιά «που έβαλε τα γυαλιά στους μεγαλύτερους με νοοτροπία που κινεί την Ελλάδα μπροστά».

Γιατί απαγορεύτηκε η μουσική

Η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση αποτελεί ένα θέμα που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αμέσως μετά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου. Ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι το μέτρο αυτό αποτέλεσε απαίτηση των ειδικών. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «μιλώντας πιο δυνατά εκπνέεις με μεγαλύτερη ταχύτητα τα σταγονίδια, αυξάνοντας την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος διπλανός που έχει βγάλει τη μάσκα για να φάει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις