Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Covid free νησιά Ελλάδα: Πόλος έλξης για τους ξένους τουρίστες, πώς προχωράει ο εμβολιασμός
ΕΛΛΑΔΑ

Covid free νησιά Ελλάδα: Πόλος έλξης για τους ξένους τουρίστες, πώς προχωράει ο εμβολιασμός

Covid free νησιά Ελλάδα: Μεταφορά εμβολίων με το φέρι μποτ - Πώς κυλά ο εμβολιασμός στην Ελαφόνησο

Στην Ελαφόνησο βρέθηκαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος των μικρών νησιών στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να γίνουν Covid-free λίγο πριν το άνοιγμα του τουρισμού. Το ρεπορτάζ του AFP, μεταδίδει: «Οι λευκές αμμώδεις παραλίες καθιστούν την Ελαφόνησο ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών, αλλά είναι ο μικρός πληθυσμός του ελληνικού νησιού που το τοποθετεί στην κορυφή της λίστας για εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, καθώς η χώρα πιέζει για άνοιγμα του τουρισμού πριν από το καλοκαίρι.

Δείτε ακόμη: Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στη μεσογειακή κούρσα για Covid-free προορισμούς

Τον Ιανουάριο, σημειώνει το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανοσία στα μικρότερα νησιά, υποσχόμενη ότι οι κάτοικοί τους θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου. Για το σκοπό αυτό, τα εμβόλια διανέμονται σε κατοίκους δεκάδων νησιών του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, με τους δήμους αυτούς να περιμένουν να ανοίξουν ξανά στους τουρίστες τον επόμενο μήνα.

«Το 70% του πληθυσμού του νησιού θα εμβολιαστεί πριν από τα μέσα Μαϊου» λέει η δήμαρχος Ελαφονήσου Έφη Λιάρου στο AFP, μια κίνηση που είπε ότι θα «παρέχει ένα είδος ασπίδας για τους κατοίκους». «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που εγγυάται την έναρξη της τουριστικής σεζόν και στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας» συνεχίζει, περήφανη για αυτό που βλέπει ως «ταυτότητα covid-free» για το νησί της.

Καθισμένος έξω από το εμβολιαστικό κέντρο του νησιού, ο 70χρονος Παναγιώτης Αρώνης, περιμένει τη σειρά του για να κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Ο ουρανός είναι καθαρός, η διαδικασία πηγαίνει καλά» λέει κοιτάζοντας ψηλά. «Με λίγη τύχη, θα μπορέσουμε όλοι να επιβιώσουμε» προσθέτει.

Μεταφορά εμβολίων με το φέρι μποτ

Σταθμευμένο έξω από το κέντρο εμβολιασμού είναι ένα ιατρικό φορτηγάκι γεμάτο με ειδικά κουτιά γεμάτα με δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό. Ο γιατρός, Ανάργυρος Μαριόλης, υπεύθυνος εμβολιασμού στην Ελαφόνησo, ήρθε με το φορτηγάκι από την ηπειρωτική χώρα με πλοίο την Παρασκευή. Κι αφού τελειώσει μια μέρα με εμβολιασμούς στο κέντρο, ο Μαριόλης ξεκινά επισκέψεις σε ηλικιωμένους κατοίκους. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος ανοσίας για να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα» λέει στο AFP.

Η εκστρατεία εμβολιασμού είναι απολύτως εθελοντική και δεν ισχύει για άτομα κάτω των 18 ετών. Παρ’ όλα αυτά, ο Μαριόλης χαιρετίζει ως «παραδειγματική» την ανάπτυξη της επιχείρησης «Ελευθερία», μεταφέροντας με τη σειρά του, την αισιοδοξία του γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. «Σύντομα θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους» δήλωσε ο Θεμιστοκλέους την περασμένη εβδομάδα, επιθεωρώντας τις προσπάθειες στο νησί της Ηρακλειάς. «Στη συνέχεια, θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας στα μεγαλύτερα νησιά» πρόσθεσε.

Με μέγεθος μόλις 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Ελαφόνησος που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στην Πελοπόννησο, καλωσορίζει κατά μέσο όρο 200.000 τουρίστες κάθε χρόνο – αν και ο αριθμός αυτός αποδεκατίστηκε από την πανδημία το 2020.
«Θα τα καταφέρουμε»

Με το άνοιγμα των εστιατορίων στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς, βέβαια, χώρους, και το άνοιγμα του τουρισμού, οι τοπικοί επιχειρηματίες στην Ελαφόνησο θέλουν να πιστεύουν ότι θα αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο. «Η ταυτότητα Covid-free είναι προνόμιο για το νησί μας» λέει η 43χρονη Χρυσούλα Κτάγκα, η οποία διαθέτει ένα εστιατόριο στο λιμάνι του νησιού. «Όλο αυτό αποτελεί μια διαβεβαίωση για τους τουρίστες μετά από όλη αυτή την περίοδο εγκλεισμού. Μετά τις 14 Μαΐου, όλα θα είναι καλύτερα» τονίζει. «Θα τα καταφέρουμε αυτό το καλοκαίρι».

Ελαφόνησος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις