Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μεζεδάκια για το πασχαλινό τραπέζι: Λαχταριστά συνοδευτικά για να τσιμπολογάτε
PLUS

Μεζεδάκια για το πασχαλινό τραπέζι: Λαχταριστά συνοδευτικά για να τσιμπολογάτε

Μεζεδάκια για το πασχαλινό τραπέζι: Λαχταριστές ιδέες για το πασχαλινό τραπέζι.

Το πασχαλινό τραπέζι δεν περιορίζεται μόνο στο αρνάκι και το κοκορέτσι. Είναι μια γιορτή γεμάτη σπιτικά φαγητά, που τρώνε όλοι για ώρες, καθώς πηγαινοέρχονται από τη σούβλα, στο τραπέζι, στο ψυγείο με τις μπύρες και πάλι πίσω. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε κάποιους μεζέδες για να το συνοδέψουμε.

Πασχαλινή σαλάτα με αυγά και βραστά λαχανικά

Υλικά

4 βρασμένες πατάτες, 4 αγκινάρες (ζεματισμένες για 2΄-3΄σε αλατισμένο βραστό νερό), 2 φλ. τσαγιού αρακά βρασμένο, 4 βρασμένα αυγά (σφιχτά), 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 1/2 φλ. τσαγιού καππαρόφυλλα, 10 ελιές, 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. ξίδι από κρασί, 1 κρόκο βρασμένου αυγού, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε με πιρούνι ακανόνιστα σε μια σαλατιέρα όσο είναι ακόμη ζεστές, γιατί έτσι ρουφούν καλύτερα τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα, τον αρακά, τα αυγά κομμένα στα τέσσερα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια -με τα φύλλα τους-, τον άνηθο, το δυόσμο, τα καππαρόφυλλα και τις ελιές.
Για τη σος: Σε μπολάκι βάζουμε το βρασμένο κρόκο αυγού. Τον λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ξίδι. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν σαν κρέμα. Χτυπάμε με αυγοδάρτη και ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι τέλειο!

Οι πιο νόστιμες & τραγανές πατάτες φούρνου

Αρνάκι χωρίς πατάτες, δε γίνεται. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε στο πώς πρέπει να είναι αυτές οι πατάτες: αρωματικές, τραγανές στις άκρες τους, με μαλακή σάρκα, καλά αλατισμένες και με αρκετή σαλτσούλα στο ταψί. Δεν χρειάζεται να είσαι chef για να τις πετύχεις. Χρειάζεσαι μόνο 3 υλικά και 1 ώρα στη διάθεσή σου.

Υλικά

1/2 κιλό baby πατάτες
200 ml ελαιόλαδο
3-4 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 ολόκληρο σκόρδο
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

1.Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε να στεγνώσουν ή τις στεγνώνουμε με μία πετσέτα κουζίνας.

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στις αντιστάσεις.

3. Κόβουμε τις πατάτες στα 2 ή στα 3 ανάλογα το πόσο μεγάλες είναι. Θέλουμε το κάθε κομμάτι να είναι μία μπουκίτσα.

3. Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και αλατοπιπερώνουμε καλά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και μοιράζουμε τα κλαδάκια του δεντρολίβανου ανάμεσα στις πατάτες. Κόβουμε το σκόρδο οριζόντια και το βάζουμε στο ταψί.

4. Καλύπτουμε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και σερβίρουμε.

Τηγανιά μανιταριών

Μια τηγανιά του εικοσαλέπτου που μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό στη μέση του τραπεζιού, αλλά και ως κυρίως μαζί με ρύζι, ανακατεμένη σε ζυμαρικά ή κλεισμένη σε πιτούλα σαν γύρος μανιταριών. Πλούσια σε γεύσεις και αρώματα λόγω της μουστάρδας, του κρασιού και του θυμαριού αλλά και γεμάτη θρεπτικά συστατικά, αυτήν την τηγανιά την φτιάχνω στο σπίτι μου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Υλικά

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
250 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες
500 γρ. Μανιτάρια Portobello, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
150 ml λευκό κρασί
2 κ.σ. Hellmann’s Μουστάρδα Απαλή
4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη (ή ½ κ.γ. ξερό θυμάρι ή ξερή ριγανη)
1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1) Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. εαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι και την πιπεριά για 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

2) Δυναμώνουμε τη φψτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο ακόμα. Σοτάρουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους.

3) Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν τα μανιτάρια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

4) Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1 λεπτό.

5) Χαμηλώνουμε πολύ την φωτιά, προσθέτουμε την Απαλή Μουστάρδα Hellmann’s και τα φυλλαράκια από το θυμάρι και ανακατεύουμε να απλωθεί παντού. Αν χρησιμοποιήσουμε διατροφική μαγιά, την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

6) Αποσύρουμε από την φωτιά, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ακόμα και σερβίρουμε την τηγανιά με φρέσκο ψωμί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις