Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τσούγκρισμα αυγών κόλπο: Άμυνα ή… επίθεση;
PLUS

Τσούγκρισμα αυγών κόλπο: Άμυνα ή… επίθεση;

Τσούγκρισμα αυγών κόλπο: Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών έχουν την τιμητική τους. Κάθε χρόνο, οι ίδιες απορίες και αμφιβολίες γεμίζουν το μυαλό την ώρα που έρχεται το τσούγκρισμα των αυγών: Ποιο αυγό να διαλέξω; Το πιο γυαλιστερό; Να είναι μεγάλο ή καλύτερα μικρό; Να είναι μυτερό ή όχι; Ομάδα φυσικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκατσε κάτω, έκανε τις πράξεις και κατέληξε σε μερικά βασικά συμπεράσματα.

easter egg on rack

Τα μυστικά για να διαλέξεις το αυγό που θα κερδίσει στο τσούγκρισμα

Όταν παίζεις επίθεση:

Διάλεξε μεσαίο αυγό. Τα μεγάλα αυγά δεν έχουν τόσο δυνατό κέλυφος, σε σύγκριση με τα μεσαία. Όσο πιο μικρό αυγό βρεις, τόσο το καλύτερο.

Πρόσεξε το αυγό σου να μην έχει μυτερή κορυφή, αλλά καμπυλωτή, ώστε να κατανέμεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια η δύναμη που δέχεται.

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα χτυπήσεις. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα, η δύναμη που θα δεχτεί το δικό σου αυγό θα είναι ίδια με αυτήν που θα ασκήσει. Προτίμησε λοιπόν να χτυπήσεις με μέτρια δύναμη.

assorted-colored eggs

Όταν παίζεις άμυνα:

την περίπτωση που χτυπούν το δικό σου αυγό, «τύλιξέ το» απαλά με χέρι σου, ώστε η πίεση που θα ασκείς εσύ στο εσωτερικό, να αντισταθμίζει σε ένα ποσοστό την πίεση που θα ασκηθεί προς τα έξω, όταν χτυπηθεί το αυγό. Μόνο μην το παρακάνεις και το σπάσεις μόνος σου!

Όταν δέχεσαι την κρούση, προσπάθησε να μην στηρίζεις σε κάποιο τραπέζι το χέρι που κρατάει το αυγό, αλλά να το έχεις στον αέρα. Την στιγμή που πάει να γίνει το χτύπημα κατέβασε λίγο αργά το χέρι σου, σαν να ακολουθείς την κίνηση αυτού που χτυπάει.

green and brown plant on brown clay pot
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις