Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Λάρισα ποδόσφαιρο: Το έπος του 1988
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λάρισα ποδόσφαιρο: Το έπος του 1988

Λάρισα ποδόσφαιρο: Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια η ΑΕΛ έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας.

Οι παλαιότεροι θα το θυμούνται σίγουρα γιατί ήταν ένα συνταρακτικό γεγονός για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα της χώρας. Σαν σήμερα πριν 33 χρόνια, Πρωτομαγιά του 1988, η ΑΕΛ με γκολ του μύθου Γιώργου Μητσιμπόνα επικρατεί με 1-0 μέσα στο Αλκαζάρ του Ηρακλή και γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Συνολικά η ΑΕΛ συγκέντρωσε 43 βαθμούς και έτσι έφθασε πρώτη φορά στην ιστορία της στην έξοδό της στην Ευρώπη ως πρωταθλήτρια και έπαιξε στο κύπελλο Πρωταθλητριών (Champions League σήμερα).

Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Μιχάλης Ζιώγας με 16 γκολ, όμως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Χένρικ Νίλσεν, ο Δανός της ΑΕΚ, με 21. Ο Ζιώγας είχε τις περισσότερες συμμετοχές (30), μαζί με τον Βασίλη Καραπιάλη, αφού δεν έχασαν κανένα ματς. Η Λάρισα έπαιξε στην ουσία 15 χρόνια νωρίτερα από τις άλλες ελληνικές ομάδες το ρόμβο στη μεσαία γραμμή, με τον Αλεξούλη σε ρόλο αμυντικού χαφ, τους Βουτυρίτσα, Τσιώλη να ανεβοκατεβαίνουν τις δύο πλευρές και επιτελικό μέσο τον Καραπιάλη.

Παραλίγο νταμπλ

Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ εκείνη τη χρονιά. Στο Κύπελλο έφθασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό. Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες και στις 24/8/88 για το Σούπερ Καπ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο ματς αυτό, που όμως έγινε στην Αθήνα (ΟΑΚΑ). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως λίγο έλειψε η ΑΕΛ να χάσει στα χαρτιά τον τίτλο, καθώς ο Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις