Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι είναι το fasting: Η περιοδική νηστεία που κάνουν όλο και περισσότεροι
PLUS

Τι είναι το fasting: Η περιοδική νηστεία που κάνουν όλο και περισσότεροι

Τι είναι το fasting: Πόσο ασφαλές είναι η περιοδική νηστεία

Όλο και κάπου θα έχεις ακούσει τον όρο fasting, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει στον χώρο του fitness. Τι σημαίνει και περί τίνος πρόκειται; Η περιοδική νηστεία, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, είναι η σκόπιμη αποχή από το φαγητό και το ποτό. Σε φυσιολογικό πλαίσιο, το fasting μπορεί να αναφέρεται στη μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου που δεν έχει φάει μια νύχτα, ή στη μεταβολική κατάσταση που επιτυγχάνεται μετά από πλήρη πέψη και απορρόφηση ενός γεύματος. Αρκετές μεταβολικές προσαρμογές συμβαίνουν κατά το fasting. Ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της κατάστασης του. Για παράδειγμα, ένα άτομο θεωρείται ότι κάνει fasting μόλις έχουν περάσει 8-12 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Οι μεταβολικές αλλαγές του ξεκινούν μετά την απορρόφηση ενός γεύματος (συνήθως 3-5 ώρες μετά το φαγητό).

Αυτό σημαίνει ότι τρώτε όλο το φαγητό σας ένα συγκεκριμένο μέρος της ημέρας, μετά από περίπου 8-12 ώρες, που συμπεριλαμβάνει και τον ύπνο. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να παραλείψετε ένα γεύμα. Εάν τελειώσετε το δείπνο έως τις 8 μ.μ., έχετε ήδη επιτύχει 12 ώρες έως τις 8 π.μ. Μέχρι το μεσημεριανό γεύμα και θα έχετε φτάσει τις 16 ώρες. Όταν βρισκόμαστε στις ώρες της αποχής, η κατανάλωση φαγητού ή σακχαρούχου ροφήματος ή χυμού (το οποίο περιέχει υδατάνθρακες) απαγορεύεται. Πρέπει να είστε πολύ καλά ενυδατωμένοι. Πολλοί άνθρωποι μπορούν επίσης να το κάνουν ως μέρος μιας ιατρικής διαδικασίας ή ενός τσεκ-απ, όπως πριν από μια κολονοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να είναι μέρος ενός θρησκευτικού τελετουργικού, που συχνά σχετίζεται με ειδικά προγραμματισμένες γρήγορες ημέρες. Πολλοί όμως το κάνουν πλέον για να χάσουν γρήγορα κιλά.

Τι μπορείτε να φάτε

Μπορείτε να φάτε το φαγητό που θα κάνατε κανονικά. Φυσικά, δεν πρέπει να καταναλώνετε πολλές πατάτες τηγανιτές και γλυκά. Ωστόσο, μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η υγεία σας αλλάζει προς το καλύτερο , ακόμα κι αν η διατροφή σας δεν είναι η ιδανική. Θα πρέπει ακόμη να προσθέσετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως επίσης, εάν δεν τρώτε ήδη αρκετά από αυτά. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να φάτε μια υγιεινή ποσότητα τροφής και να μην «σκάσετε» μετά από ένα γρήγορο γεύμα. Η ποιότητα μετράει ακόμα. Αλλά ακόμη και σε άτομα που τρώνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, εκείνοι που κάνουν fasting έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μεγαλύτερο έλεγχο της όρεξης και ευκολότερη απώλεια βάρους.

Πόσο ασφαλές είναι

Πιθανότατα στην αρχή θα νιώσετε πεινασμένοι, αλλά μετά από μερικές ημέρες, η πείνα συνήθως βελτιώνεται. Είναι διαφορετικό από τη δίαιτα, δεδομένου ότι δεν αφορά το κόψιμο των θερμίδων ή ενός συγκεκριμένου τύπου τροφής. Δεν είναι πιθανό να σας βλάψει εάν είστε υγιής ενήλικας, είτε το βάρος σας είναι φυσιολογικό είτε έχετε λίγο παραπάνω κιλά. Ωστόσο, το σώμα σας χρειάζεται καλή διατροφή και καύσιμο για να ευδοκιμήσει. Γι ‘αυτό φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε οποιοδήποτε είδος φαρμάκου. Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε νηστεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν πρέπει επίσης να το κάνουν. Μπορεί να  διαταράξει το γαστρεντερικό σύστημα και να επιφέρει δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και γαστρίτιδα και φυσικά μπορεί να φέρει διατροφικές ελλείψεις και τριχόπτωση. Το μόνο αναγνωρισμένο διατροφικό μοντέλο είναι η μεσογειακή διατροφή, για αυτό και η γνώμη του ειδικού είναι αναγκαία πριν το κάνετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις