Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιτάφιος 2021: Με κεράκια και μάσκες οι πιστοί στην ακολουθία
ΕΛΛΑΔΑ

Επιτάφιος 2021: Με κεράκια και μάσκες οι πιστοί στην ακολουθία

Επιτάφιος 2021: Σε κλίμα κατάνυξης στις περισσότερες εκκλησίες τελέστηκε η ακολουθία του Επιταφίου

Με κεράκια στα χέρια και μάσκες, οι πιστοί επισκέφθηκαν τις εκκλησίες σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, για την ακολουθία του Επιταφίου. Οι περισσότεροι ήταν συνεπείς στην τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αρκετός κόσμος έσπευσε στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο δρόμος στο εξωτερικό έκλεισε, ενώ σε αρκετά σημεία, λόγω του όγκου των πιστών, τα μέτρα δεν τηρήθηκαν.

Στο Μαρούσι ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής γέμισε με κόσμο. Ο ιερέας που τελούσε τη λειτουργία καλούσε από το μεγάφωνο το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών να τηρεί τις αποστάσεις και τα μέτρα. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό και φέτος. Αν και οι περισσότεροι πιστοί προσπάθησαν να τηρήσουν τα μέτρα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν εφικτό. Πολλοί επέλεξαν να παρακολουθήσουν τη λειτουργία έξω από τους Ναούς, ορισμένοι εκ των οποίων γέμισαν με βάση τα προβλεπόμενα όρια στο εσωτερικό τους.

Φυλακές Κορυδαλλού
Σε άλλες περιοχές της χώρας

Στον Πειραιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο παρεκκλήσιο του «Ιπποκράτειου» ο πρωθυπουργός

Στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος χοροστάτησε στη Μητρόπολη της Ακολουθίας του Επιταφίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με λιγοστό, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, κόσμο. Την Ακολουθία του Επιταφίου παρακολούθησε στον ναό της Αγίας Τριάδας στον Πειραιά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας φαίνεται πως δεν σημειώθηκε συνωστισμός κατά τη διάρκεια της τελετής.

Με τον γιο του, Κωνσταντίνο, παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Ακολουθία του Επιταφίου. Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον γιο του, παρακολούθησε την Ακολουθία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά, παρεκκλήσιο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ιπποκράτειο». Η περιφορά του επιταφίου φέτος έγινε μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών. Αντίστοιχα, το προσκύνημα του Επιταφίου έγινε εκτός του ναού.

Τα μέτρα που ισχύουν

Γενικότερα, για την ομαλή λειτουργία των εκκλησιών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ισχύουν τα εξής:

-Ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά, με επαρκή αερισμό των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

– Για τους πιστούς, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 9 μ.μ. αντί για τα μεσάνυχτα, ενώ οι οι ειδικοί προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουμε στον αύλειο χώρο των ναών με τήρηση των αποστάσεων και χρήση διπλής μάσκας.

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους και με τη δέουσα σεμνότητα, δεδομένης της συγκυρίας, θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις, «θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’».

Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τονίσει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταλήγοντας: «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από τις 3 Μαΐου που ανοίγει η εστίαση και για μία εβδομάδα, επεκτείνεται κατά μία ώρα και συγκεκριμένα μέχρι τις 11 το βράδυ.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο τραπέζι

Συγκεκριμένα, ο εορτασμός της Κυριακής του Πάσχα μπορεί να γίνει με τη συγκέντρωση μόνο δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ υπάρχει και σύσταση για τη διενέργεια self test σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις