Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Γενεύη: «Δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για το Κυπριακό»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Γενεύη: «Δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για το Κυπριακό»

Δένδιας Γενεύη: O Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του.

Εποικοδομητική στάση έδειξε η ελληνική πλευρά στην Άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, συγκαλώντας, νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες. «Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε.

Απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις Τατάρ

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε χθες, Μ. Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τις θέσεις που υπεβλήθησαν γραπτώς εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και του Ερσίν Τατάρ.

Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Τατάρ: Δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη

Εν μέσω των διαδοχικών συναντήσεων με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αμφότεροι οι Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμειναν στη θέση περί «δύο κρατών» με αναρτήσεις τους στο Twitter.

«Η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα δύο πλευρών» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών στο νησί».

Ως προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: «Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή».

Δείτε ακόμη: 
Στο Μαξίμου ο Ισραηλινός καθηγητής Αρμπέρ για το φάρμακο κατά του Covid
Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου για το Πάσχα – «Πάντα μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση»
“Στημένες οι εκλογές του 2019” – Ο απίστευτος ισχυρισμός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις