Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

06

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα 7 αιτήσεις: “Σοκ” στην πλατφόρμα – Πώς θα πάρετε χρήματα, το μεγάλο λάθος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα 7 αιτήσεις: “Σοκ” στην πλατφόρμα – Πώς θα πάρετε χρήματα, το μεγάλο λάθος

Επιστρεπτέα 7 αιτήσεις: Τα ποσά που καταβάλλονται

Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες από το άνοιγμα της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί περίπου 270 χιλιάδες αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 7 και ήδη πάνω από 190 χιλιάδες από αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες είδαν στους λογαριασμούς τους περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση λόγω τραπεζικής αργίας θα φανεί από την Τετάρτη του Πάσχα- δίνοντας ανάσες μεταξύ άλλων σε περίπου 55 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες ανεβάζουν ρολά από τη Δευτέρα του Πάσχα και αναμένουν το ειδικό πρόγραμμα των 330 εκ. Ευρώ. Βασικό κριτήριο είναι η πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου κι έτσι συνυπολογίζεται και πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίον δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο.

Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς για παράδειγμα το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.

Επιστρεπτέα 7: Ο απαραίτητος όρος

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην Επιστρεπτέα 6, είναι απαραίτητος, ώστε να διανεμηθούν οι πεπερασμένοι πόροι δίκαια και στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών.

Σημαντική διαφορά είναι, επίσης, ότι συμπεριλαμβάνονται οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Επιστρεπτέα 7: Τα ποσά που καταβάλλονται

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, όπως το λιανεμπόριο, τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:

1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους

2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους

4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους

8.000 ευρώ για πάνω από 20 εργαζόμενους

Οι ωφελούμενοι (περίπου 300.000 επιχειρήσεις) απασχολούν περισσότερους από 600.000 εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Επιστρεπτέα 7: Λάθη στις αιτήσεις αφήνουν «εκτός» χιλιάδες δικαιούχους

Επτά επιστρεπτέες προκαταβολές ως τώρα, και για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος -που κοστίζει χρήματα: χιλιάδες υποψήφιοι κατέθεσαν αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 7, αλλά οι ίδιοι ή οι λογιστές τους έκαναν το μοιραίο λάθος: συμπλήρωσαν μεν κανονικά τα Έσοδά τους επιλέγοντας την σχετική εντολή στο MyBussinessSupport, αλλά ξέχασαν και πάλι να ολοκληρώσουν την αίτηση συμμετοχής πατώντας Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, η οποία κρύβεται κάτω από την επιλογή Οι Εφαρμογές μου. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αναμένεται παρέμβαση εκπροσώπων του κλάδου των Οικονομολόγων – Φοροτεχνικών προς την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασώσει όσες επιχειρήσεις δικαιούνται μεν την ενίσχυση, αλλά αποκλείστηκαν για λόγω του συγκεκριμένου λάθους.

Μαγαζί
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις