Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν οικονομία ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους»
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν οικονομία ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα οι πλούσιοι να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους»

Μπάιντεν οικονομία ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος ωθεί την οικονομική του ατζέντα στην ομιλία στο Κογκρέσο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η Αμερική είναι έτοιμη για απογείωση» καθώς έθεσε ένα σαρωτικό όραμα για μεγαλύτερες επενδύσεις για την ενίσχυση της οικονομίας την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης 1,8 τρισ. δολαρίων για νέες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τους μισθούς.

Δείτε ακόμη: Πάει για τo καλοκαίρι η συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν

Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου επιδίωξε να εκφραστεί με έναν ελπιδοφόρο τόνο τονίζοντας τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την πανδημία, να επεκτείνει τους εμβολιασμούς Covid-19 – προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν- και να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. «Η Αμερική κινείται. Προχωρώντας μπροστά. Και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τώρα», είπε, σε ομιλία του που διήρκεσε πάνω από μία ώρα. «Είμαστε σε ανταγωνισμό με την Κίνα και άλλες χώρες για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα», σημείωσε.

Ο  Μπάιντεν παρουσίασε το οικονομικό του πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του νέου αμερικανικού οικογενειακού σχεδίου του, ενώ παράλληλα ανανέωσε την υποστήριξή του σε έναν μακρύ κατάλογο δημοκρατικών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης νομοθεσίας για την αστυνόμευση, τον έλεγχο των όπλων και τη μετανάστευση. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι η δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί. Ότι η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να λειτουργεί και μπορούμε να τα παραδώσουμε για τον λαό μας », είπε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να συνεργαστούν μαζί του.

Τζο Μπάιντεν

Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιταχθεί στην οικονομική ατζέντα του, λέγοντας ότι έχει προτείνει πάρα πολλές κυβερνητικές δαπάνες και ότι τα φορολογικά του σχέδια θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία. Συνολικά, οι προτάσεις του Δημοκρατικού προέδρου αντιπροσωπεύουν μια φιλόδοξη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του ρόλου της κυβέρνησης στη διαμόρφωση της οικονομίας. Στοιχηματίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, ο Λευκός Οίκος απομακρύνεται από τις μακροχρόνιες παραδοχές και στα δύο μέρη ότι ο δημόσιος τομέας είναι εγγενώς λιγότερο αποτελεσματικός από τον ιδιωτικό και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει γενικά να προσφεύγουν στις αγορές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του Αμερικανικού Οικογενειακού Σχεδίου, το οποίο πληρώνεται σε μεγάλο βαθμό αυξάνοντας τους φόρους για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, και το πακέτο υποδομών 2,3 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει νέες δαπάνες για γέφυρες, δρόμους και ευρυζωνικό διαδίκτυο. Αναφερόμενος στις πολιτικές που στοχεύουν τον οικογενειακό ιστό, ο Μπάιντεν είπε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια «επένδυση μιας γενιάς στις οικογένειες και τα παιδιά μας». Είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει δημόσιες δαπάνες για πράγματα όπως σχολεία και εξερεύνηση του διαστήματος για να επιτύχουν σπουδαία πράγματα στο παρελθόν.

«Αυτές είναι επενδύσεις που κάναμε μαζί ως μία χώρα και επενδύσεις που μόνο η κυβέρνηση ήταν σε θέση να κάνει», είπε. «Επαναλαμβανόμενα, μας ωθούν στο μέλλον». Για να χρηματοδοτήσει όλες τις προτάσεις του, ο Μπάιντεν θα αυξήσει τους συντελεστές φόρου εισοδήματος και υπεραξίας, θα αυξήσει τους φόρους στις εταιρείες και θα βασιστεί σε μια διευρυμένη Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για τον έλεγχο και τη συλλογή περισσότερων χρημάτων. Ο Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της εκστρατείας του ότι οι άνθρωποι που βγάζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια δεν θα πληρώνουν περισσότερους φόρους, αλλά είπε ότι ήρθε η ώρα για τις εταιρείες και τους πλουσιότερους Αμερικανούς να «πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις