Κυπριακό Πενταμερής Γενεύη: Ναυάγιο στις συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό Πενταμερής Γενεύη: Ναυάγιο στις συζητήσεις – Νέο ραντεβού ανακοίνωσε ο Γκουτέρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κυπριακό Πενταμερής Γενεύη: Αδιέξοδο στην πενταμερή της Γενεύης - Νέα σύνοδος σε 2-3 μήνες.

29.04.2021 | 13:44

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να ανακοινώνει την Μεγάλη Πέμπτη πως μετά τις τριήμερες επαφές δεν υπάρχει κοινό έδαφος. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν μια νέα προσπάθεια «μάλλον σε δύο – τρεις μήνες».

«Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος για να επιτρέψουμε την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται στην εμμονή της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δύο κρατών.

Απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις Τατάρ

Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε χθες, Μ. Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τις θέσεις που υπεβλήθησαν γραπτώς εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς και του Ερσίν Τατάρ.

Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

Τατάρ: Δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη

Εν μέσω των διαδοχικών συναντήσεων με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αμφότεροι οι Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμειναν στη θέση περί «δύο κρατών» με αναρτήσεις τους στο Twitter.

«Η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα δύο πλευρών» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών στο νησί».

Ως προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, άκουσε τις θέσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με λύση δύο κρατών, στις οποίες απάντησε, σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές: «Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή».

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτο περιστατικό έξω από το δημαρχείο Ραφήνας - Πρώην δήμαρχος επιτέθηκε με κλωτσιές στον Ευάγγελο Μπουρνού 29.04.2021 | 13:44
Χάος στην Ινδία μετά τη συντριβή του αεροσκάφους σε ξενώνα γιατρών, καμία ελπίδα για επιζώντες 29.04.2021 | 13:44
Στάθης Αγγελόπουλος στη δίκη: «Η πρώην σύζυγός μου ήθελε να με εκδικηθεί – Πήγε στην κουζίνα και χτύπησε στο πρόσωπο στο ντουλάπι» 29.04.2021 | 13:44
Στέφανος Κωνσταντινίδης για Σούπερ Κική: «Δόξα τω Θεώ που σπίτι μας δεν μπαίνουν περιττώματα» 29.04.2021 | 13:44
Δήμος Πετρούπολης: Πλήρης στήριξη στους εργαζομένους καθαριότητας 29.04.2021 | 13:44
Πειραιάς: Έτοιμος για τον ποδηλατικό αγώνα «Criterium Piraeus» 29.04.2021 | 13:44
Κηφισιά: Μαθητές δημοτικού προσφέρουν αναπηρικό αμαξίδιο στο νοσοκομείο ΚΑΤ 29.04.2021 | 13:44
ΕΟΚ κατά Εργκίν Αταμάν: «Προσέβαλε Έλληνες αθλητές που έχουν φορέσει το εθνόσημο, τον καλούμε να ανακαλέσει» 29.04.2021 | 13:44
Exit mobile version