Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιλογή εμβολίου κορονοϊού: Πότε θα μπορούμε να διαλέξουμε ποιο θα κάνουμε
ΕΛΛΑΔΑ

Επιλογή εμβολίου κορονοϊού: Πότε θα μπορούμε να διαλέξουμε ποιο θα κάνουμε

Επιλογή εμβολίου κορονοϊού: Ο Νίκος Τζανάκης σχολιάζει την πορεία της πανδημίας και τους εμβολιασμούς

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας και στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ. Ακόμα, απάντησε στο ερώτημα που αφορά την ελεύθερη επιλογή εμβολίων, κάνοντας γνωστό ότι θα είναι δυνατόν, αλλά αργότερα. Μάλιστα, τόνισε τον κίνδυνο πνευμονίας από τον ιό σε περίπτωση μη εμβολιασμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15 Απριλίου και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα κορονοϊού όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών. «Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως όλα τα εμβόλια είναι ισοδύναμα σε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η διάθεση και προσφορά τους είναι πάρα πολύ μεγάλη οπότε ο εθνικός προγραμματισμός έχει τροποποιηθεί προς το καλύτερο, δήλωσε. Για την πιθανότητα θρόμβωσης ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι είναι απειροελάχιστη σε αντίθεση με την πιθανότητα θρόμβωσης από τον κορονοϊό, η οποία είναι χιλιάδες φορές πολλαπλάσια.

Εμβόλιο AstraZeneca στις έγκυες: Τι θα γίνει με όσες δεν το έκαναν

O γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μίλησε στον ΑΝΤ1 και έδωσε διευκρινίσεις για την διαδικασία των εμβολιασμών, τα εμβόλια και τα χρονοδιαγράμματα. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο σοβαρό ζήτημα που ταλανίζει πολλές έγκυες γυναίκες, οι οποίες επέλεξαν να μην εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca. «Οι γυναίκες που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca θα μπορούν να εμβολιαστούν με εμβόλια mrna όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού. Στο άμεσο επόμενο διάστημα δηλαδή. Το πότε θα εξαρτηθεί και από το πώς έχουν πάει οι εμβολιασμοί και ο προγραμματισμός από τις προηγούμενες μέρες καθώς και οι έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων που περιμένουμε». Πρόσθεσε ακόμη ότι μπορεί να αλλάξει η ημερομηνία και η τοποθεσία του δεύτερου ραντεβού του εμβολίου.

Μιλώντας για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι «εξετάζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός για τους 80-89 και η 2η δόση στο εξοχικό. Εντός του Μαΐου αναμένονται ανακοινώσεις για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό» Είπε ακόμη ότι «είναι πιθανό από τα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος Ιουνίου να ανοίξει η ηλικιακή ομάδα των 18-30». Ενώ ανέφερε ότι «το Johnson & Johnson θα είναι μέσα στα εμβόλια που θα μπορούν να κάνουν οι 45-49». Τέλος συμπλήρωσε ότι είναι «Πολύ μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου στα ραντεβού για τον εμβολιασμό με το astrazeneca». Τέλος πιστεύει πως «μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης», έχοντας εμβολιάσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Έχουμε τέτοια διαθεσιμότητα εμβολίων, αν τηρηθούν οι παραδόσεις, που θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε. Ακόμη είπε ότι το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τους 45-49 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις