Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμένοι – περιορισμοί: “Ανάσα” για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμένοι – περιορισμοί: “Ανάσα” για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις

Εμβολιασμένοι - περιορισμοί: Οι επιτροπές επεξεργάζονται ήδη τις σχετικές οδηγίες

Με μεγάλη προσοχή “ανοίγει” σε πολλές χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης η συζήτηση για χαλάρωση των περιορισμών, για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι (και με τις δύο δόσεις δηλαδή για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca και με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson), με τις αποφάσεις όμως να λαμβάνονται μετά το Πάσχα. “Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες”.

Οι δύο επιτροπές του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Covid επεξεργάζονται ήδη τις σχετικές οδηγίες, που αναμένονται να εκδοθούν μετά το Πάσχα και τότε θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια”, είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας το στίγμα των επόμενων μηνών και των αλλαγών στα μέτρα ατομικής προστασίας όταν επιτευχθεί σημαντικό ποσοστό ανοσίας.

Σημειώνεται πως ήδη στο Ισραήλ, όπου πάνω από τους μισούς πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, έχει εδώ και δύο εβδομάδες σταματήσει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορονοϊό στους εξωτερικούς χώρους. Παρομοίως, σε χαλάρωση των υποχρεωτικών μέτρων για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού προχώρησαν τα Κέντρα Λοιμώξεων και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ. Η νέα οδηγία αφορά τους πλήρους εμβολιασθέντες, οι οποίοι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα μπορούν να ασκούνται χωρίς τη χρήση μάσκας και να μετέχουν σε μικρές υπαίθριες συναθροίσεις με πλήρως εμβολιασμένους συγγενείς και φίλους.

woman in white shirt covering face with black knit cap

Ελβετία: Εκδηλώσεις με 3.000 εμβολιασμένους ανθρώπους τον Ιούλιο

Η Ελβετία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει εκδηλώσεις με έως και 3.000 θεατές μετά τον Ιούλιο, δήλωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, αν και τέτοια γεγονότα θα περιορίζονται σε συμμετέχοντες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, ή μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει από την ασθένεια ή επιδεικνύουν αρνητικό τεστ. Η κυβέρνηση είπε ότι αυτό δεν είναι ένα σχέδιο επανέναρξης, αλλά μάλλον ένας χάρτης πορείας που έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τα Καντόνια της συνομοσπονδίας και τους διοργανωτές εκδηλώσεων σε περίπτωση που είναι αυτές είναι δυνατές. Επίσης, καθόρισε ένα σχέδιο για την παροχή οικονομικής βοήθειας έως 5 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (5,46 εκατομμύρια δολάρια) για τους διοργανωτές των εκδηλώσεων, εάν απαιτείται να ακυρώσουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναμένει περαιτέρω μεγάλης κλίμακας χαλάρωση των περιορισμών μέχρι τις 26 Μαΐου, επικαλούμενη την εύθραυστη κατάσταση της δημόσιας υγείας και την επανέναρξη των ήδη σχεδιασμένων βημάτων. Η χώρα βρίσκεται τώρα σε μια λεγόμενη φάση προστασίας, η οποία θα διαρκέσει έως ότου όλοι οι άνθρωποι σε ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίων, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Μαΐου, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Ελβετία αυτό το μήνα μείωσε περαιτέρω τους περιορισμούς της COVID-19, επιτρέποντας σε εστιατόρια να ανοίξουν εκ νέου υπαίθριους χώρους και αθλητικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται με κοινό. Οι κινηματογράφοι και οι χώροι συναυλιών μπορούν να ανοίξουν ξανά στους επισκέπτες, αν και με περιορισμένη πληρότητα. Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση στις 12 Μαΐου.

woman in black crew neck t-shirt wearing white face mask

Χρειάζεται ακόμη προσοχή

“Όποιος διαβάσει με προσοχή τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων” είπε η κ. Παπαευαγγέλου. “Όμως, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί με τον κορονοϊό, υπάρχει σαφώς μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άτομο του περιβάλλοντος, αλλά η πιθανότητα αυτή δεν είναι μηδενική. Έτσι και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μία χρήση της κοινής λογικής. Αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμα και σε κλειστό χώρο, μπορούν να είναι χωρίς μάσκες, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν είχαν υψηλού κινδύνου επαφές τις αμέσως προηγούμενες μέρες” συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις